Putinin piikki suomalaisessa lihassa?

Fredag, 16. Juli 2010     0 kommentti(a)
Katri Pynnöniemi
Äldre forskare - programmet EU:s östra grannskap och Ryssland

Yle uutisoi tämän viikon keskiviikkona (14.7.) suomalaisten elintarvikkeiden tuontikiellosta Venäjälle. Asia tuli ilmi kun Venäjän tulli esti rekkakuljetusten pääsyn maahan. Venäjä perustelee rajoitusta sillä, että 14 suomalaisen tuotantolaitoksen tuotannossa on sellaisia puutteita, jotka eivät täytä Venäjän lainsäädännön asettamia vaatimuksia. Puutelista on peräisin venäläisten toukokuussa suomalaisiin elintarvikeyrityksiin tekemältä tarkastusmatkalta.

Suomalaisten virallinen reaktio tapaukseen on täysin päinvastainen kuin Puolalla, joka ajautui kaksi vuotta kestäneeseen ”lihasotaan” Venäjän kanssa. Venäjä kielsi lihan tuonnin Puolasta marraskuussa 2005. Perusteena oli, että liha ei täytä Venäjän terveysviranomaisten laatuvaatimuksia, laadunvalvonnassa oli puutteita ja sertifikaatteja oli väärennetty. Puola vastasi kipakasti väittäen, että syytökset olivat perusteettomia ja koko jupakka poliittinen. Maa vei kiistan EU-Venäjä tasolle estämällä kahden vuoden ajan neuvottelut uudesta kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta Venäjän kanssa. Riita ratkesi lopulta Puolassa syksyllä 2007 tapahtuneen hallitusvaihdoksen myötä ja maa suostui päästämään venäläiset terveystarkastajat lihantuotantolaitoksiinsa ja kielsi kolmansista maista tuodun lihan edelleen viennin Venäjälle.

Selvää on, ettei Suomella ole halua ajautua samankaltaiseen tilanteeseen. Ehkä tästä syystä Ministerit Väyrynen ja Anttila ovat korostaneet jupakan ratkaisun olevan ”ammattivirkamiesten” käsissä. Oletuksena tietysti on, että myös Venäjän puolella asian käsittely etenee viranomaistietä ja hyvässä järjestyksessä. Näin päästään aikanaan neuvottelemaan tapaukseen mahdollisesti liittyvistä kauppapoliittisista tai protektionistisista intresseistä.

Epäilyksiä viranomaisyhteistyön toimivuudesta herättää kuitenkin se, että asiasta tiedottaminen jäi tulliviranomaisille ja virallista kirjelmää saatiin varta vasten pyytää asiasta vastaavilta venäläisviranomaisilta. Tilanteen selvittäminen vaikeutuu entisestään jos osoittautuu, ettei yhteistyö eri venäläisviranomaisten välillä toimi. Aamu tv:n haastattelussa Väyrynen vihjasi varovasti siihen suuntaan, että ”usein venäläisviranomaiset toimivat toisistaan tietämättä eivätkä aina ota toinen toisensa intressejä huomioon”. Kuten monista yhteyksistä on käynyt ilmi, ”vallan vertikaaliin” puristettu Venäjän hallintobyrokratia on kaikkea muuta kuin selkeälinjainen kokonaisuus.

Suomalaismediassa tuontikiellon ajankohta on liitetty ensi viikon presidenttitapaamiseen ja neuvotteluihin puutulleista. Toisaalta taas on todettu, että eritahtisuus Venäjän puolella saattaisi johtua päätökseen sujahtaneesta inhimillisestä virheestä ja puutelista itsessään sisältäisi erinäisiä väärinkäsityksiä. Nämä selitykset eivät sinänsä poissulje sitä mahdollisuutta, että kyse on pääministeri Putinin presidentin suuntaan lähettämästä ”piikistä”.

Medvedev on esiintynyt varsin ponnekkaasti viime viikkoina, mm. Pietarin talousfoorumin yhteydessä hän ilmoitti, että pitkäaikainen kiista EU:n teknisten standardien käyttöönotosta on nyt ratkaistu. Venäjä tulee jatkossa toimimaan EU:n standardien mukaisesti, joskin kehittää samanaikaisesti myös omaa järjestelmäänsä.

Medvedevin ilmoituksen ja Venäjän joillekin suomalaisille elintarviketuotteille asettaman tuontikiellon välille ei varmastikaan ole löydettävissä mitään selkeää yhteyttä.

Periaatteellisemmalla tasolla voidaan ajatella, että erilaiset normit ja standardit, koskivat ne sitten tienrakennusta tai maidonkuljetusta tuotantotiloilta tehtaisiin, kertovat yhteiskunnan rakentumisesta, sen historiallisista kerrostumista. Niiden muuttaminen ja yhdenmukaistaminen on hidasta ja synnyttää ”kitkaa” erilaisten yhteiskuntajärjestelmien välille. Medvedevin ilmoitus viestii siitä, että hän on valmis ottamaan askeleen EU:n suuntaan. Raja vain tulee edelleen kovin pian vastaan. Tällä kertaa sen saivat huomata suomalaiset elintarvikefirmat.


Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä