Kansanedustajien lukulista- sarja vol 1: ”Voidaanko Eurooppa pelastaa?”

Tisdag, 18. Januari 2011     1 kommentti(a)

Kansanedustajilla on tunnetusti kiire, pienenkin maan asioiden hoitaminen vie huomattavasti enemmän aikaa kuin 40 tuntia viikossa. Tästä syystä, vaikka lukeminen avartaa ja helpottaa uusien ajatusten ja näkemysten ymmärtämistä, ei siihen aina jää aikaa.

Uudessa Kansanedustajien lukulista –sarjassa Instituutin blogi kokoaa lukulistaa kansanedustajille. Valitut artikkelit ovat itsessään kiinnostavia, mutta saadakseen paikan listalla, pitää artikkeleiden myös aiheuttaa lukijassa ”ahaa” elämyksen ja mahdollisesti tarjota impulssin jopa uudelleen arvioida omia näkemyksiä aiheesta.

Kansanedustajien lukulista, vol. 1: Paul Krugmanin kirjoittama artikkeli ”Can Europe Be Saved?” pitäisi olla jokaisen kansanedustajan lukulistalla. Se tarjoaa monta asiaa yhdessä helposti ymmärrettävässä kokonaisuudessa:

(1) Euron historian ja siihen liittyvät uskonkappaleet; mukana myös kuvaava anekdootti siitä miten euron kaunis ajatus vaikutti päätöksentekijöihin.

(2) Kuvauksen yhteisen valuutan hyvistä ja huonoista puolista, ja havainnollisen kuvauksen siitä, miksi Yhdysvaltojen yhteinen raha, dollari, toimii ja miksi euro ei sitä nykymuodossa tee.

(3) Liberaalin amerikkalaisen taloustieteilijän näkemyksen Euroopan unionista; kyseessä on oikeastaan lähes puolustuspuhe. Samalla se toimii erinomaisena muistutuksena siitä historiallisesta saavutuksesta, mikä Euroopan unioni jo on.

(4) Neljä skenaariota siitä, miten Euroopan ja eri jäsenmaiden voi käydä. Toivottavasti Suomesta ei löydy yhtäkään virkamiestä, poliitikkoa tai taloustieteilijää joka väittää, että ”näin ei vain voi käydä” – sillä kaikki neljä skenaariota ovat mahdollisia. Suomen ongelma on, että emme merkittävästi voi vaikuttaa siihen, mitä kehityspolkua EU lähtee kulkemaan.

Aika on aina kortilla, mutta lupaan kuitenkin, että jos varaatte viisitoista minuuttia lukemiseen ja sen jälkeen saman ajan asian miettimiseen, voi näkemys Suomen roolista, eurosta ja Euroopan tulevaisuudesta olla hieman erilainen.


Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Keskustelu (1 kommenttia)

28.5.2016, Timo I. Kainulainen
 

Eurooppa pitäisi pelastaa saasteilta,innottomuudelta koskien vapauden kaikenlaista toteuttamista eurooppalaisten yksilö-ihmisten henkilökohtaisessa,yhteisöllisessä ja yhteiskunnallisessa elämässä,sekä jämähtämisestä totuttuun globaaliin ajatteluun,joka ei mene enää eteenpäin,'kehity'.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä