Pitäisikö EU:lla olla prioriteettilista valmiina USA:han vietäväksi?

Fredag, 10. Oktober 2008     0 kommentti(a)
Hanna Ojanen
gästforskare – forskningsprogrammet Europeiska unionen

EU:n vauhdikas puheenjohtajamaa Ranska ajaa nyt sitä, että EU:lla pitäisi olla valmiina paperi annettavaksi Valkoiseen taloon astuvalle uudelle presidentille jo siinä vaiheessa, kun tämä on kynnyksen kohdalla menossa sisään. Paperissa sanottaisiin selkeästi, mitkä EU:n prioriteetit maailman asioissa ovat.

Yhdysvalloilla on itsellään prioriteetit selkeänä mielessä. Ne ovat Irak ja Afganistan. (Suomellakin on selkeä lista, tekee mieli sanoa, vaikka vitsi onkin jo kulunut: siis Venäjä, Venäjä ja Venäjä.) Näin ollen EU:llakin pitäisi olla lista kiireesti valmiina. On arvioitu niinkin, että Yhdysvaltain uudella hallinnolla olisi vain lyhyen hetken verran aikaa ja kiinnostusta kuunnella EU:ta. Jos sanottavaa ei sinä aikana ilmene tai jos sanottava on sekavaa, peli voi olla menetetty.

Mitä listaan sitten laitettaisiin? Pitäisikö prioriteettilistan ehkä olla sama kuin yhteisessä turvallisuusstrategiassa, siinä, jota myös parhaillaan viilaillaan ja johon joulukuussa voi tulla joitakin pieniä lisäyksiä? Turvallisuusstrategiassa alleviivataan paitsi yhteisten turvallisuusuhkien torjumista, myös turvallisuuden lisäämistä naapurialueilla ja tehokasta monenkeskistä kansainvälistä yhteistyötä.

Vai pitäisikö listaa tästä vielä lyhentää? Ehdotettaisiinko ihan yksinkertaisesti strategian otsikkoa, ”turvallisempi Eurooppa oikeudenmukaisemmassa maailmassa”? Jos taas pyrittäisiin hieman lähemmäksi käytäntöä, mitkä olisivat sellaisia konkreettisia prioriteetteja, jotka olisivat kaikille jäsenmaille yhteisiä? Olisivatko Lähi-itä ja ilmastonmuutos kaikkien mielestä tärkeitä? Entä pitäisikö listalla olla vain sellaisia asioita, joille voisi jopa ajatella jotain voitavan tehdäkin, tai ongelmia, joiden ratkaisutavoista ollaan yhtä mieltä?

EU:n on vaikea olla koherentti ja sen on vaikea näyttää ja kuulostaa yksituumaiselta edes silloin, kun jäsenmaat itse asiassa ovat kannoissaan varsin lähellä toisiaan. EU esiintyy kansainvälisissä kokouksissa ja tapaamisissa useimmiten monipäisenä laumana. Sen prioriteettilistakin, jos sellainen loppuvuodesta saadaan laadittua, taitaa kasvaa yli 30 kohdan luetteloksi. Prioriteettien ja komissaarien lukumäärän rajoittaminen jäsenmaiden lukumäärään tai jopa sen alle taitaa olla mahdotonta.

Ehkäpä eurooppalaisessa kulttuurissa keskimäärin on myös vaikeaa olla lyhytsanainen ja yksinkertaistava. Mitä jos siis luovuttaisiin koko listasta? Sen sijaan voitaisiin ehkä pikemminkin turvautua keinoihin, jotka hallitaan paremmin, Euroopan omiin, tunnustettuihin vahvuuksiin. Miten olisi esimerkiksi hyvä elokuva?

 

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä