Dmitri Rogozin ja kansallinen katastrofien ehkäisemispalvelu

Torsdag, 23. Augusti 2012     0 kommentti(a)
Katri Pynnöniemi
Äldre forskare - programmet EU:s östra grannskap och Ryssland

Venäjän puolustusteollisuuden kehittämisestä vastaava varapääministeri Dmitri Rogozin kertoi heinäkuun alussa Facebook-sivuillaan, että Sotateollisen komitean puheenjohtajan (ei siis varsinaisen komitean) alaisuuteen perustetaan vielä kesän kuluessa eri alojen asiantuntijoista koostuva neuvosto. Neuvoston johtoon on nimetty 89-vuotias, neuvostoarmeijan pääesikunnassa palvellut Mahmut Gareev ja kansallisen strategian instituutin presidentti, tutkija Mihail Remizov. Remizovin mukaan neuvosto seuraa aseteknologioiden kehitystä, auttaa ratkaisemaan puolustusteollisen sektorin sisäisiä kiistoja, analysoi sektorin taloudellista potentiaalia ja tuottaa poliittisia ja geopoliittisia riskiarvioita. Tämän lisäksi noin kuudenkymmenen asiantuntijan joukon on määrä edesauttaa Venäjän sotavarusteollisuuden kannalta myönteisen informaation levittämistä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Neuvoston odotetaan vakuuttavan kansalaiset siitä, että sotateollinen sektori on Venäjän modernisaation veturi ja sen kehittäminen on keskeinen osa kansallisen turvallisuuden puolustamista.

Muutama päivä Rogozinin Facebook-päivityksen jälkeen Etelä-Venäjällä sijaitsevan Krymskin kaupungin yli pyyhkäisi tulva-aalto. Suuronnettomuus tuhosi laajalla alueella tuhansia koteja ja 168 ihmistä menehtyi.

Pian tulvaonnettomuuden jälkeen varapääministeri Rogozinin alaisen neuvoston työjärjestystä päivitettiin ja sen yhteyteen päätettiin perustaa ”kansallinen katastrofien ehkäisemispalvelu”. Projektin johtoon on nimetty Venäjän tiedeakatemian alaisen soveltavan matematiikan instituutin professori Georgi Malinetski. Dožd tv-kanavalle antamassaan haastattelussa Malinetski toteaa ykskantaan, että aloite työryhmän muodostamisesta tuli presidentti Putinilta. Malinetskin mukaan Venäjän tiedeyhteisö oli jo 2000-luvun alussa varoittanut Venäjän johtoa, siis samaista presidentti Putinia, kriittisen infrastruktuurin kulumisen riskitekijöistä ja siitä johtuvien katastrofien määrän todennäköisestä kasvusta.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana on valmisteltu kaksi federaatiotason tavoiteohjelmaa kriittiseen infrastruktuurin kohdistuvien riskien vähentämiseksi. Niitä täydentää vastikään julkaistu linjapaperi, josta käy ilmi kriittistä infrastruktuuria koskevan viranomaisohjauksen yleiset periaatteet. Malinetskin Dožd-kanavan haastattelussa esittämä kritiikki kohdistuu ennen kaikkea käytäntöihin näiden ohjelmien ja politiikkalinjausten taustalla. Tiedemiestä huolestuttaa järjestelmällinen korruptio ja varastaminen, sekä huolimattomuudesta ja ammattitaidon rapautumisesta johtuvien riskien kasvu. Kansallisen katastrofien ehkäisemispalvelun tehtävänä on varmistaa, että Venäjän 55 tuhatta vaaralliseksi tai erittäin vaaralliseksi nimettyä kohdetta valvottaisiin paremmin. Ajantasaisen valvontajärjestelmän ansioista kolmen vuoden takainen Sajano-Shushenskajan vesivoimalassa tapahtunut onnettomuus olisi voitu välttää, hahmottelee Malinetski uuden palvelun merkitystä.

Väheksymättä lainkaan kyseisen palvelun tarpeellisuutta, herää väistämättä kysymys, miten varapääministeri Rogozinin alaisuuteen vastikään perustetun neuvoston yksi työryhmä voisi mitenkään koordinoida tätä työtä? Arvoitus saattaa ratketa jos sen kääntää nurinpäin.

Ehkä Rogozinista ollaan tekemässä nykyistä valtajärjestelmää sisältäpäin uudistava hahmo, joka sopivan tilaisuuden tullen voi astua pääministeri Dmitri Medvedevin tilalle? Ilman näitä pyrkimyksiäkin Rogoziniin henkilöityvän neuvoston jatkovaiheita on syytä seurata.

Neuvoston tehtävä puolustusteollisuuden julkisuuskuvan kirkastajana ei selittelyjä kaipaa. Kiinnostavaa sen sijaan on realisoituuko kansallista turvallisuutta korostava diskurssi holmalskilaisuutena, tyhjänä puheena ”työn sankareista”, vai pelon politiikkana, jonka käyttövoimana on vastakkainasettelu ”kansanrintaman” ja siihen kuulumattomien ”sabotöörien” ja ”isänmaanpettureiden” välillä.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä