Puolustusministeri Anatoli Serdjukovin erottaminen ei ole mikään läpihuutojuttu

Fredag, 9. November 2012     0 kommentti(a)
Katri Pynnöniemi
Äldre forskare - programmet EU:s östra grannskap och Ryssland

Ennakoimattomat käänteet ovat tuttu ilmiö kaikille Venäjän politiikkaa seuraaville. Tällä viikolla saatiin yksi tällainen käänne, kun Putin erotti tiistaina 6. marraskuuta Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukovin ja nimitti hänen tilalleen Sergei Šoigun.Shoigu oli vastikään nostettu Moskovan alueen kuvernööriksi, ja sitä ennen hän toimi Venäjän hätätilaministerinä kaksi vuosikymmentä.

Serdjukovin erottamisesta käydystä keskustelusta voidaan erottaa kaksi päälinjaa. Suurin huomio kohdistuu siihen, mitä Serdjukovin yllättävä ero kertoo Putinin hallinnon sisäisestä dynamiikasta. Onko sisäpiiriläisten valtataistelu tullut uuteen vaiheeseen? Toinen kiinnostava kysymys on,tarkoittaako armeijan uudistuksia luotsanneen puolustusministerin ero yhden aikakauden päättymistä.

Ensimmäisen päälinjan tiivistää ehkä parhaiten Andrei Kolesnikov, joka Novaja Gazetan kolumnissaan (Novaya Gazeta, 06.11.2012) toteaa, että Serdjukovin eron myötä on otettu ensimmäinen askel Putinin hallinnon hajoamisen tiellä. Kolesnikovin mukaan puolustusministerin sotkeutuminen merkittävään korruptioskandaaliin on paljastanut Putinin ”vallan vertikaalin” todellisen luonteen. Presidentti on jakanut lähipiirilleen läänityksinä valtionvirkoja taikokonaisia valtionyhtiöitä, joita on sitten johdettu oman edun nimissä ja valtion intressien vastaisesti. Toisen tunnetun kolumnistin, Aleksandr Goltsin mielestä Serdjukovin eroon johtaneet tapahtuvat kertovat ennen kaikkea Putinin otteen kirpoamisesta; sisäpiiriläisten välinen konflikti ehti paisua julkisiin mittoihin ennen presidentin väliintuloa. Sergei Šoigun nimitystä uuteen tehtävään on yleisesti pidetty hyvänä ratkaisuna – tai ainoana mahdollisuutena, kuten useimmat kommentaattorit asian ilmaisevat. Šoigun kun voi lähettää yhden jos toisenkin hätätilan selvittäjäksi.

Suurin mielenkiinto näissä kirjoituksissa kohdistuu siihen,mikä tai kuka lopulta katkaisi Serdjukovin uran. Virallisen selityksen mukaanSerdjukov erotettiin, koska valtiovalta haluaa turvata puolustusministeriötä koskevan korruptioskandaalin tutkintaolosuhteet. Korruptioskandaalin keskiössä on Oboronservise-konsortio, johon kuuluu kaikkiaan 271 tytäryhtiötä ja jonka tehtäväksi annettiin armeijan valtavan kiinteistöomaisuuden hallinta ja kunnossapito. Kommersant -lehden mukaan valtion tappiot korruptiojutussa ovat kolmen miljardin ruplan (noin 75 miljoonaa euroa) luokkaa. Konsortionhallituksen jäsenen ja Serdjukovin alakerran naapurin Jevgenija Vasiljevan kotoa löytyi puolestaan 10 miljoonan dollarin arvosta koruja ja muuta omaisuutta. Vasiljevan asuntoon tehdyn kotietsinnän suurin paljastus liittyi kuitenkin Serdjukovin yksityiselämään ja on jopa epäilty,että erottamisen taustalla olisi vihainen appiukko, Gazpromin hallituksenjohtaja, Viktor Zubkov. Venäjän pääministerinäkin toiminut Zubkov on epäilemättä vaikutusvaltainen vastustaja eikä hänen mahdollisuuksiaan epämieluisan, nyt jo entisen vävyn erottamiseksi sovi epäillä.

Mielenkiintoisinta Venäjän lähitulevaisuuden kannalta on,miten Serdjukovin erottaminen vaikuttaa armeijan uudistuksiin. Useimmissa pohdinnoissa lähtökohtana on ajatus, että Serdjukovin pääosin onnistuneiksi luonnehditut uudistukset ovat vaakalaudalla, vaikka Putin nimenomaan painotti niiden jatkamisen tärkeyttä Šoigun nimityksen yhteydessä.

Yksi keskeinen kysymys on, suosiiko uusi ministeri sotatarvikehankinnoissa kotimaisia vai ulkomaisia tuotteita. Serdjukovin eron yhteydessä on esiin nostettu näyttävästi Venäjän puolustusministeriön ostot ulkomailta (mm. ranskalainen Mistral-maihinnousualus) ja vuosi vuodelta vaikeammaksi käyvät neuvottelut kotimaisen puolustusteollisuuden kanssa. On myös väläytelty, että Serdjukovin eron taustalla olisivat Rostekhnologii -konsortion johtaja ViktorTšemesov sekä puolustusteollisuuden kehittämisestä vastaava varapääministeri Dmitri Rogozin. Rogozin ainakin tulee käyttämään tilaisuutta hyväkseen omassa päätehtävässään, budjettirahojen kanavoimisessa kotimaiselle aseteollisuudelle. Epäilijöiden mielestä rahat valuvat jatkossakin kankkulan kaivoon, kun taas virallisissa arvioissa puolustusteollisuus nähdään Venäjän innovaatiotalouden moottorina. Totuus lienee jossakin kahden ääripään välillä.

Ehkäpä tämä viimeinen huomio osuu lähimmäksi asian ydintä: Venäjän vuonna 2010 hyväksytyssä sotavarusteluohjelmassa puolustussektorin kehittämiseen luvatut miljardit ovat nostaneet panoksia jo ennestään kovassa pelissä. Serdjukovin ero saattaa olla merkki siitä, että tämän pelin säännöt ovat jälleen kerran muuttumassa.

Venäjän puolustusministeriössä ja pääesikunnassa muutokset ovat jo täydessä vauhdissa. Tänään myönnettiin ero kenraali Nikolai Makaroville, jonka tilalle pääesikunnan johtoon Putin nimitti Keskisen sotilaspiirin johtopaikalta kenraali Valeri Gerasimovin.Serdjukovin aikana siviilien osuus Venäjän puolustusministeriön keskeisillä paikoilla kasvoi huomattavasti, mikä osaltaan vaikutti ministerin epäsuosioon sotilaiden keskuudessa. Edessä olevan henkilöstöremontin laajuutta ei tässä kannata lähteä arvailemaan, kuten ei myöskään tämän prosessin vaikutuksia armeijan uudistusten läpivientiin. Mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, muutoksia on luvassa.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä