Barack Obama voittaa...ellei...

Torsdag, 16. Oktober 2008     0 kommentti(a)

Eilen illalla Senaattorit John McCain ja Barack Obama kohtasivat viimeisessä väittelyssä ennen vaaleja, jotka pidetään vajaan kolmen viikon kuluttua. Väittely oli paras kolmesta pidetystä, mutta se ei tule merkittävästi vaikuttamaan lopputulokseen. Tämä viittaa siihen, että vaalien voitto ei enää ole John McCainin käsissä, ja että ilman poikkeuksellisen suurta ja odottamatonta tapahtumaa Barack Obama tulee suurella todennäköisyydellä voittamaan vaalit. Tämä johtaa kahteen kysymykseen: (1) Miksi Barack Obama voittaa vaalit suurella todennäköisyydellä? (2) Mitä pitäisi tapahtua, että John McCain voittaisi?

Miksi Barack Obama voittaa vaalit:

Yleisesti kansallinen ilmapiiri on koko vuoden ajan suosinut demokraatteja. Geneerinen demokraattiehdokas on suuressa osassa osavaltoja johtanut republikaani vastustajaa 10% - 15% marginaalilla.

Tämä demokraatteja suosiva ilmapiiri näkyy siinä, että Obamalla on mahdollisuus voittaa osavaltioissa kuten Virginia, jotka eivät ole äänestäneet demokraattiehdokasta yli neljäänkymmeneen vuoteen. Tämä kertoo yleisestä ilmapiiristä, mutta myös demograafisista muutoksista ja siitä, että Obaman kampanja on onnistunut pyrkimyksissään saada monet ihmiset innostumaan äänestämisestä.

Noin 55 prosenttia äänestäjistä pitää taloutta tärkeimpänä vaaliteemana. Äänestäjät uskovat enemmän Barack Obaman kuin John McCaini kykyyn ymmärtää ja mahdollisesti hoitaa talouskriisiä. Tämä lisää entisestään sitä momenttia, josta Obaman kampanja on nauttinut viimeisen kuukauden aikana. Jatkuva talouden epävarmuuteen liittyvä uutisointi tarkoittaa, että McCainin on päivä päivältä vaikeampi hidastaa ja pysäyttää tämä momentti. Tämän lisäksi, McCainille ei riitä vain Obaman momentin pysäyttäminen ja tilanteen jäädyttäminen, vaan saavuttaakseen Obamaa McCainin pitäisi kyetä käntämään tilanne merkittävästi edukseen seuraavien viikkojen ajaksi.

Barack Obama johtaa seitsemää uutta kansallista kyselyä yli kymmenellä prosentilla. Ero McCainiin nähden on kasvanut lähes joka päivä viimeisen kuukauden aikana. Kuten vuoden 2000 vaaleissa näimme, on mahdollista saada enemmän ääniä kuin toinen ehdokas ja silti hävitä vaalit. Mutta, historiallisesti tämä pätee vain jos erotus on joidenkin prosenttien luokkaa. On tietenkin mahdollista, että joku prosentti äänestäjistä sanoo äänestävänsä Obamaa, mutta ei loppujenlopuksi tee näin. Tällöin erotus McCainin ja Obaman äänimäärien välillä pienenee, mutta on erittäin epätodennäköistä että jokainen kysely olisi kaksi-, kolme-, jopa nelinkertaisesti oman virhemarginaalinsa ulkopuolella, tällöinkin McCain ja Obama olisivat vasta tasoissa.

Vaikka John McCain ja Barack Obama olisivat tasoissa kansallisissa kyselyissä, on Obamalla merkittävä etu osavaltiokohtaisessa kilpailussa valitsijamiesäänistä. Valitsijamiesmatematiikka on erittäin monimutkaista, mutta esimerkki valottaa tilannetta. Todennäköisesti Obama voittaa kaikki demokraatti John Kerreyn 2004 voittamat osavaltiot, jonka jälkeen hänen pitää vain voittaa joko yksi suurempi vaankieli osavaltio (kuten Ohio tai Florida) tai mikä tahansa yhdistelmä pienempiä (Colorado, Virginia, North Carolina) voittaakseen vaalit. Juuri nyt hän johtaa kaikissa näissä osavaltioissa, virhemarginaalin ulkopuolella.

Toisen kysymyksen vastaukset, mitä pitäisi tapahtua jotta John McCain voittaisi, ovat huomattavasti lyhempiä. Kuten eräs hänen sittemmin potkut saanut avustaja totesi jo kuukausia sitten, suuri Amerikkalaisiin kohdistunut terrori isku ennen vaaleja muuttaisi todennäköisesti äänestäjien käyttäytymistä. Riippuisi kuitenkin iskun yksityiskohdista olisiko muutos niin suuri että Obaman kannatus laskisi tarpeeksi ennen vaaleja. Video YouTubissa jossa Obama räikeästi rikkoo lakeja tai toimii erittäin moraalittomasti vaikuttaisi myös vaaleihin. Pitää kuitenkin kysyä, jos sellainen video olisi jossakin kassakaapissa eikö sitä olisi jo käytetty? Lopuksi, vaalipäivän aikana voisi selvitä, että ainakin 10 prosenttia äänestävästä väestöstä olisi jatkuvasti valehdellut siitä, että äänestäisi Barack Obamaa. Toisin sanoen, lähes jokaisen kysely täytyisi olla selvästi virhemarginaalien ulkopuolella. Näin historiallisissa vaaleissa (ensimmäinen musta suurpuolueen ehdokas) tämä on toki mahdollista, mutta epätodennäköistä. Tosiasia on kuitenkin, että John McCain ei enään omin kyvyin voi voittaa vaaleja.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä