Viisumivapaus ilman vapautta?

Måndag, 25. Mars 2013     0 kommentti(a)
Olli Turtiainen
Forskningsassistent - forskningsprogrammet EU:s östra grannskap och Ryssland

Viime viikolla pidettyä EU-komission ja Venäjän välistä kokousta on käsitelty tiedotusvälineissä lähinnä Kyproksen talouskriisin osalta. Kokouksessa oli kuitenkin esillä myös EU:n, eli käytännössä Schengen-maiden, ja Venäjän välinen viisumivapaus.

Viisumivapaus on EU:n ja Venäjän kumppanuuden pitkän tähtäimen tavoite. Venäjän sisäinen kehitys antaa kuitenkin aihetta pohtia, kannattaako EU:n ajaa viisumivapautta Venäjän toivomalla nopealla aikataululla.

EU toivoo, että viisumivapaus muuttaisi Venäjää askel askeleelta vapaammaksi. Kokouksessa puhunut Saksan entinen puolustusministeri Volker Rühe oli toiveikas, että viisumivapaus synnyttäisi Venäjälle kansalaisyhteiskunnan. Matkoilta palattuaan venäläiset katsoisivat yhteiskuntaa uusin silmin. ”Jos Venäjä pelkää nyt joidenkin kansalaisjärjestöjen olevan ulkomaiden agentteja, viisumivapauden myötä maassa olisi miljoonia ulkomaiden agentteja”, Rühe sanoi viitaten Venäjän uusiin kansalaisjärjestölakeihin.

Venäläiset ovat kuitenkin matkustelleet viisumeista huolimatta tähänkin asti runsaasti, mikä ei ole silti näkynyt kansalaisyhteiskunnan kukoistuksena. Päinvastoin, samaan aikaan kun kansalaiset matkustavat entistä vapaammin, kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoitetaan maan sisällä yhä tiukemmin. Torstaina Moskovassa pääministeri Dmitri Medvedev ja EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso keskustelivat kumppanuuden edistämisestä samaan aikaan kun Venäjän viranomaiset tekivät ratsioita lukuisten ”ulkomaiden agenteiksi” leimattujen kansalaisjärjestöjen tiloihin.

Päivää ennen konferenssia Venäjä puolestaan lopetti niin sanotun Magnitski-tapauksen rikostutkinnan. Magnitski-tapaus osoittaa hyvin EU:n ja Yhdysvaltojen Venäjä-politiikan eron: Siinä missä Yhdysvallat on kieltänyt viisumien myöntämisen asianajaja Sergei Magnitskin kuolemaan sekaantuneille venäläisviranomaisille, on EU valmis myöntämään venäläisviranomaisille viisumivapauden ennen muita kansalaisia. Korkea edustaja Catherine Ashton ilmaisi harminsa Magnitski-tutkinnan päättymisestä,mutta neuvottelut viisumivapaudesta etenevät kaikesta huolimatta.

Viisumivapaudella on tärkeä symbolinen arvo paitsi EU:n ja Venäjän kumppanuudelle, myös presidentti Vladimir Putinille, joka on luvannut viisumivapauden kansalaisilleen. Olisi sääli, jos EU:n ja Venäjän viisumivapaus etenisi ilman Venäjän sitoutumista kansalaisoikeuksien kunnioittamiseen.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä