Venäjän varusteluohjelma ja Kaukoidän telakka: huomiota ajankohtaisesta keskustelusta

Tisdag, 27. Augusti 2013     0 kommentti(a)
Katri Pynnöniemi
Äldre forskare - programmet EU:s östra grannskap och Ryssland
12.08.2013 pic.twitter.com/uRYFFyOzGj 12.08.2013 pic.twitter.com/uRYFFyOzGj

Presidentti Vladimir Putinin on määrä siunata elokuun lopulla päätös supertelakan perustamisesta Venäjän kaukoitään. Se rakennettaisiin Bolshoi Kamenissa sijaitsevan Zvezda telakan pohjalle. Vuonna 1946 perustettu valtiollinen telakka on erikoistunut ydinsukellusveneiden kunnostukseen ja romuttamiseen. Venäjän siviili- ja sotalaivanrakennusta koordinoivan varapääministeri Dmitri Rogozinin mukaan Zvezdan muodonmuutos siviililaivanrakennuksen supertelakaksi pitäisi tapahtua seuraavien 14 kuukauden aikana.

Syntyykö Venäjän Kaukoitään uusi tähti (telakan nimi, zvezda, tarkoittaa tähteä) vai tuleeko projektista loputtomasti resursseja itseensä imevä musta aukko, joka vie varapääministerinkin mukanaan? Seuraavassa muutama huomio tilanteen kehittymisestä.

Keskustelu supertelakasta nousi Venäjän mediassa esiin sen jälkeen kun presidentti Putin arvosteli Venäjän varusteluohjelman toteutusta laivanrakennussektorin osalta. Heinäkuun lopulla pidetyssä kokouksessa Putin luetteli joukon ongelmia, joiden vuoksi varusteluohjelmassa tilattujen laivojen ja sukellusveneiden tuotantokustannukset karkaavat käsistä ja aikataulut venyvät. Ongelman ydin on alihankintaketjun toimimattomuus, joka puolestaan juontaa juurensa nykyisten valtionyhtiöiden tehottomuuteen, mitä tosin ei Putinin johdolla pidetyssä keskustelussa suoraan myönnetty. (The Moscow Times 6.8.2013)

Varusteluohjelman toteutuksesta vastaava varapääministeri Rogozin on mainitun kokouksen jälkeen saanut osakseen myös julkista arvostelua. (Ezhednevnyi journal 7.8.2013; Gazeta.ru 6.8.2013) Hän onkin ryhtynyt ripeästi toimiin varmistaakseen oman selustansa. Ensinnäkin Rogozinin johdolla on aloitettu uuden, vuoteen 2025 ulottuvan, varusteluohjelman suunnittelu. Näin saadaan huomio käännettyä tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Toiseksi, Rogozin on löytänyt yksittäisiä syyllisiä nyky-tilanteeseen. Näistä tärkein on entinen puolustusministeri Anatoli Serdjukov, jonka aikana ”varusteluohjelman hallinto käytännössä lakkasi olemasta”. (Kommersant 22.8.2013) Hintojen nousuun ja tuotteiden huonoon laatuun ovat puolestaan syyllisiä puolustusteollisen sektorin yritysjohtajat, joiden korruptoituneisuutta ja huolimattomuutta Rogozin on verrannut isänmaanpetturuuteen.(Venäjän hallituksen alainen puolustusteollisen sektorin kehittämisestä vastaavan komitean kokous, 7.8.2013) Kolmas Rogozinin kriitiikin aihe on yleinen tehottomuus ja byrokratia, joka laivanrakennussektorin osalta kohdistuu erityisesti Yhdistyneeseen laivanrakennuskorporaatioon (ven. Объединенная судостроительная корпорация, OSK). OSK perustettiin vuonna 2007 presidentin määräyksellä ja siihen kuuluu 22 telakkaa ja 9 tutkimusinstituuttia. Yhtiö on kokonaan valtion omistama.

On hyvin mahdollista, että Venäjällä on jo pidempään suunniteltu OSK:n pilkkomista osiin. Putinin esittämä kritiikki on luonut sopivan tilaisuuden tämän prosessin viemiseksi eteenpäin. Jos näin on, muutos ei vaikuta erityisen hyvin koordinoidulta. Kaukoidän supertelakan tapauksessa Rosneft on ottamassa OSK:n paikan jo vuodesta 2010 käynnissä olleen hankkeen johdossa. Hankkeen läpiviemiseksi perustetaan konsortio, jossa Rosneftin strategisena partnerina ja rahoittajana toimii Gazprombank. (Rossiiskaya Gazeta 19.8.2013) Rogozin on ilmoittanut matkustavansa Etelä-Koreaan syyskuussa tapaamaan mahdollisia ulkomaisia partnereita. (komitea, 7.8.2013)

Samanaikaisesti Rogozin on pyrkinyt jarruttamaan hanketta, jossa osa OSK:n toiminnoista siirrettäisiin Pietariin perustettavan Arktisen laivanrakennuskeskuksen alaisuuteen. (Kommersant 14.8.2013) Jälkimmäistä hanketta ajaa Venäjän johtava laivanrakennukseen erikoistunut Krylovin tutkimuskeskus, joka tekee yhteistyötä myös STX Archtecin kanssa. (Vedomosti 16.8.2013) Tutkimuskeskus on keskeinen toimija Venäjän kunnianhimoisten sotilas- ja siviililaivanrakennusohjelmien suunnittelussa (Moscow Defence Brief 3/2013).

Merkillepantavaa on, että valtiollisen Sovcomflotin johtaja, entinen liikenneministeri Sergei Frank on ilmaissut presidentti Putinille tukevansa laivanrakennusteollisuuden kehittämistä Venäjän kaukoidässä OSK:n puitteissa.(Kremlin.ru, 6.8.2013) Yksi mahdollisuus on, että Venäjän tarvitsemat supertankkerit rakennetaan tulevaisuudessakin Koreassa ja Zvezdan telakan panoksena on alihankinta korealaisille.

Eri suuntiin vetävien huhujen ja tiedonmurujen pohjalta on vaikea tehdä kovin pitkällemeneviä johtopäätöksiä. Muutama havainto keskustelusta kuitenkin nousee ylitse muiden.

Ensinnäkin, supertelakan rakentamisesta käyty keskustelu on tuonut esiin perustavanlaatuisen näkemyseron Venäjän laivanrakennusteollisuuden kehittämisestä. Venäjän Kauppa- ja teollisuusministeriön kannan mukaan päätökset telakoiden kehittämisestä tulee tehdä vasta kun Arktisen alueen energiaprojektien tulevaisuudennäkymät ovat varmistuneet. Rogozin ja presidentti Putinin talousneuvontantaja Andrei Belousov edustavat puolestaan näkemystä, jonka mukaan telakoiden kehittämistä on vietävä eteenpäin pikavauhtia, jotta säilytetään potentiaali uusien laivojen rakentamiseksi kotimaan telakoilla. Kotimaan telakkateollisuuden suosimisesta kiistan osapuolet näyttäisi sentään olevan yksimielisiä. (Venäjän hallituksen OPK komitean kokous,07.08.2013)

Toiseksi, julkisuuteen tuoduista keskustelunpätkistä puuttuu kokonaan yksi elementti, nimittäin raha. Kukaan kiistan osapuolista ei ole esittänyt mitään lukuja supertelakan perustamisen puolesta tai sitä vastaan. Varapääministeri Rogozin on väistellyt ansiokkaasti kysymystä varusteluohjelmassa suunniteltujen laivatilausten lykkäämisestä viittaamalla Putinin ukaaseihin tai Venäjän alahuoneeseen, joka periaatteessa päättää varusteluohjelman seuraavasta rahoitusvaiheesta.

Presidentti Putinin päätöstä odotellessa varapääministeri Rogozin on ehtinyt asennuttaa valvontakamerat telakalle ja aikoo seurata henkilökohtaisen tietokoneensa kautta ”Tähden” muodonmuutosta.

Lisäys 3.9.2013. Putin hyväksyi Rosneftin suunnitelman 30.8.2013 Vladivostokissa pidetyssä kokouksessa. Zvezdan supertelakan rakentamisesta vastaavaan konsortioon kutsutaan Sechinin mukaan STX, Kvaerner ja Tecnip. Putinin viesti oli, että ulkomaisilta partnereilta odotetaan investointeja Venäjälle - muuten ei konsortioon ole asiaa. Projektin arvioidaan maksavan yli 100 mrd ruplaa, tähän mennessä siihen on käytetty 15 mrd ruplaa (Vedomosti 30.08.2013)

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä