Svensk försvarsöverenskommelse och budget – snabba reflektioner från Finland

Fredag, 17. April 2015     0 kommentti(a)

Om pengarna däremot i effekt går till att skaffa mera materiel från svenska försvarsindustrin utan påtagliga operativa förmågeökningar skickar det en trist signal till de politiska beslutsfattarna som slutligen gör besluten om samarbete.

Foto: Tomas Oneborg, från www.svd.se Foto: Tomas Oneborg, från www.svd.se

Svenska regeringen och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gav idag besked om att mannått kompromiss gällande finansiering av försvaret. Beslutet trycker in i försvaret extra 10.2 miljard kronor över fem år, samt återmilitariserar Gotland och utreder ett nytt personalförsörjningssystem som skulle inkludera värnpliktiga soldater. Som många pekat ut är summan mera än första officiella budet på litet över 6 miljard kronor, och mycket mera än de summor de flesta talade om ett år sen.

Kan vara att denna summa och beslutet bakom den ses som en avvärjningsseger i vissa knutar, dock inte i de flesta. Från ett finskt perspektiv kan några saker noteras:

Det verkar ha accepterats av det svenska politiska etablissemanget att säkerhetssituationen har förändrats och att förändringen inte är temporär, därmed är det viktigt att förstärka det svenska försvaret. Detta är bra och sätter Finska och Svenska politikerna i generellt sätt samma läge.

Men, att Svenska politikerna så misstror sina egna tjänstemän är oroväckande. Vilken annan slutsats kan göras om politikerna har beställt ett visst försvar, leverantören säger att det kostar minst 4 mrd kr/år mera och svaret är 'ni får halva'. På klarspråk säger man ju då att man inte litar på försvarsmaktens bedömning av antingen budget kravet eller hotet.

Kan detta påverka den fördjupning av Finskt-Svenskt försvarssamarbete som har vind i seglarna i de forna västra och östra rikshalvorna? Korta svaret är, det beror på vilken version av händelserna och beslutet blir den accepterade sanningen i Finland.

Om Finska politiska beslutsfattarna, inklusive den blivande regeringen, ser att Sverige igen börjat ta försvar seriöst och är färdig att satsa mera pengar på det, kan samarbetet t.om. få en liten positiv lyft – det är ju alltid bättre att samarbeta med någon som har mera pengar än de hade förr. Om politikerna ser igenom rubrikerna och anser att satsningen inte är sådan som den borde ha varit så kan försvarssamarbetet få en liten törn i sig. Att man klart inte tar samhällsäkerhet och civilt försvar seriöst underlättar inte heller samarbetet, vare sig under kris eller krigstid.

De pragmatiska finnarna uppskattar säkert om de nu lovade pengarna syns i ökad vilja att skaffa t.ex. kommunikations system mm. som utgör grunden till djupare operativt samarbete. Om pengarna däremot i effekt går till att skaffa mera materiel från svenska försvarsindustrin utan påtagliga operativa förmågeökningar skickar det en trist signal till de politiska beslutsfattarna som slutligen gör besluten om samarbete.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä