Arktisen alueen muutos mittarina ilmastoneuvottelujen onnistumisesta

Måndag, 22. December 2008     0 kommentti(a)
Lotta Numminen
forskare
Internationell miljö- och naturresurspolitik forsknigsprogram

Poznanin ilmastokokouksen jälkeen on syytä palata päiväjärjestykseen. Arktiselta alueelta kantautuu nyt hälyttäviä uutisia. Jään sulaminen on uusimman kanadalaistutkimuksen mukaan huomattavasti nopeampaa kuin aiemmin käytetyillä malleilla on osattu ennakoida. Arktisen alueen ympäristössä tapahtuva valtavan suuri muutos osoittaa, että ilmastoneuvottelujen konkreettisilla päätöksillä on kiire.

Osallistuin Poznanin ilmastokokouksen kanssa samanaikaisesti Quebecissa järjestettyyn arktisen alueen muutosta käsittelevään konferenssiin (Arctic Change 2008). Konferenssi oli Kanadan historian suurin arktisen alueen tutkimukseen liittyvä tapahtuma: osallistujia oli lähes 900.

Quebecin konferenssissa ei käytetty aikaa tiedotusvälineidenkin esille nostamiin uhkakuviin arktisten rantavaltioiden uudesta kylmästä sodasta tai uusien luonnonresurssien aiheuttamasta ”kilpajuoksusta”. Konferenssin tärkein viesti oli selkeä: ilmastonmuutoksen aiheuttama ympäristön muutos etenee arktisella alueella nopeammin kuin missään muualla maailmassa. Nyt eteneminen on vielä nopeampaa kuin tutkijat ovat osanneet ennakoida. Esimerkiksi kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporteissaan käyttämät mallit näyttävät olleen aivan liian konservatiivisia. Quebecin konferenssissa tutkimustuloksia esitelleen Manitoban yliopiston David Barberin mukaan ensimmäinen jäätön kesä Jäämerellä tullaan kokemaan jo vuonna 2015. Merijään sulamista ei ole pystytty hidastamaan kansainvälisillä ilmastosopimuksilla. Arktisen ympäristön muutosta kutsuttiin Kanadassa suoraan ”kriisiksi”.

Olipa Barberin ja hänen tutkimusryhmänsä esittämä arvio paikkansapitävä tai ei, yleinen trendi arktisella alueella näyttää olevan se, että ympäristön muutokset tapahtuvat jatkuvasti nopeammin kuin tutkijat osaavat ennustaa. Ilmastonmuutos etenee yhä voimakkaammin ja sen yhteiskunnallisiin, poliittisiin ja taloudellisiin vaikutuksiin tulee vastaavasti varautua odotettu nopeammin. Jään sulamisen aiheuttamat muutokset eivät koske vain Jäämeren rantavaltioita vaan niiden vaikutukset tullaan kokemaan maailmanlaajuisesti. Arktisen alueen ympäristön dramaattinen muutos kertoo siitä, että ilmastoneuvotteluilla ja konkreettisella päätöksenteolla alkaa nyt olla kiire.

Näiden uutisten jälkeen ensi vuodelle voi vain toivoa menestyksekkäitä ilmastoneuvotteluja ja aitoa poliittista tahtoa vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Koska ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät aikaisemmin arktisella alueella kuin muualla maailmassa, alueen muutos ja muutoksen nopeus heijastavat myös ilmastoneuvottelujen onnistumista.

(Kuvassa: Quebec joulukuussa 2008)

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä