Kyproksen kiistan ratkaisun vuosi?

Måndag, 12. Januari 2009     0 kommentti(a)
Outi Tuohi
harjoittelija

Rauhanneuvottelut Kyproksen saaren yhdistymisestä ovat jälleen käynnissä neljän vuoden tauon jälkeen. Kypros on ollut jaettu turkkilaiseen ja kreikkalaiseen osaan vuodesta 1974 asti, Kreikan tukeman vallankaappausyrityksen ja Turkin joukkojen maihinnousun jälkeen. Vuodesta 2009 povataan ratkaisevaa vuotta Kyproksen tilanteen kannalta. Tämä saattaa olla viimeinen mahdollisuus löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu pitkään jatkuneelle kiistalle.

Kyproksen turkkilaisen ja kreikkalaisen osan edustajat aloittivat jälleen neuvottelut Kyproksen yhdistymisestä viime vuoden syyskuussa. Edellisen kerran yhdistymisneuvotteluja käytiin vuonna 2004, jolloin kreikkalaisen osan kyproslaiset äänestivät kansanäänestyksessä YK:n rauhansuunnitelmaa vastaan. Turkin kyproslaiset olisivat tuolloin hyväksyneet suunnitelman.

Neuvottelut Kyproksen tilanteesta päättyivät viime vuonna kummankin puolen johtajien tunnustukseen riittämättömästä edistymisestä. Myös YK:n edustajat joutuivat myöntämään, ettei asiassa ole edistytty toivotusti. Vaikka ratkaisua ei ole vielä löytynyt eivätkä neuvottelut ole edenneet toivotulla vauhdilla, positiivista on ainakin keskusteluyhteyden säilyminen ja jatkuvat yritykset yhteisen ratkaisun löytämiseksi. Neuvottelut Kyproksen tilanteesta jatkuvat tällä viikolla tänään ja perjantaina.

Myös Turkin vuosikymmeniä jatkunut tie kohti täysivaltaista EU-jäsenyyttä on käännekohdassa. Ratkaisu Kyproksen kiistassa saattaisi tarjota läpimurron Turkin ja EU:n suhteessa ja helpottaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja. Toisaalta jos ratkaisua ei synny, Turkin tie EU:hun tulee olemaan entistä kivikkoisempi.

Lisää Turkin tilanteesta voi lukea International Crisis Groupin uusimmasta Eurooppa-raportista: Turkey and Europe: The Decisive Year Ahead.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä