'Äärimmäisen huono ajankohta'
Ilta-Sanomat
Niko Ranta

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma kommentoi Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalahanketta Ilta-Sanomissa 17.9.Vihman mukaan ajankohta on erittäin epämukava pitkään taloudelliseen kumppanuuteen Venäjän kanssa sitoutumiselle.
Asiantuntijan mukaan pitkä taloudellinen kumppanuus venäläisyhtiön kanssa on Suomelle iso riski.
Suomessa on kohistu parina viime päivänä Fennovoiman ydinvoimahankkeen jatkohakemuksesta, jonka valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä torstaina. Venäjän valtion kokonaan omistama Rosatom on 34 prosentin Fennovoiman omistusosuudellaan ydinvoimalan laitostoimittaja.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö on uhannut puolueen jäävän hallituksesta, jos valtioneuvosto hyväksyy Fennovoiman hakemuksen. Hän on pelännyt Venäjän vallan kasvavan Suomessa.
Energiateollisuuden sähköntuotannosta vastaava johtaja Jukka Leskelä ei niele Niinistön väitettä Venäjän vallan kasvamisesta Suomessa. Leskelän arvion mukaan Rosatom on hankkeessa tosissaan mukana.
– Ministeri Niinistöllä on periaatteellinen ydinvoimaa vastustava kanta, ja hänellä on kannalleen kaikenlaisia perusteita. Rosatomilla on kymmeniä ydinlaitosprojekteja eri maissa, ja sillä on intressinä hoitaa tämäkin hyvin. Ja koska Rosatomilla ei ole enemmistöosuutta Fennovoimasta, ei se voi puuttua tämän ydinvoimalan sähkönvalmistukseen Suomessa, Leskelä sanoo.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Antto Vihman mukaan Suomi tekee päätöksen ydinvoimalan kohtalosta kuitenkin ”äärimmäisen huonoon ajankohtaan”.
– Tämä on erittäin epämukava ajankohta. Toivoisin, että tämmöisiä päätöksiä voitaisiin tehdä vasta vuoden tai parin vuoden päästä, jolloin on jalansijaa perusteluille näkemyksille siitä, miten Venäjän ja EU:n välinen tilanne on kehittynyt. Tämä on ulkopoliittinen huolenaihe.
– Tässä ollaan nyt sitoutumassa pitkään taloudelliseen kumppanuuteen (venäläisen Rosatomin kanssa), kun tarkkaa kuvaa Venäjän ja EU.n suhteista ei ole. Nyt on edes hankalaa ottaa pahimpia skenaarioita pois pöydältä. Enkä lähde edes arvailemaan, mitä ne pahimmat skenaariot voivat olla, Vihma toteaa.
Hänen mukaansa Venäjä pyrkii myös hajottamaan EU:ta muun muassa Fennovoima-kirjoittelullaan.
Venäläinen Russia Today -uutiskanava raportoi iloiten maanantaina verkkosivuillaan, että Suomi jatkaa Rosatomin ydinvoimalahanketta pakotteista huolimatta. Se jopa kirjoitti propagandamaisesti, että Suomen hallituksessa ei olisi erimielisyyksiä ydinvoimahankkeen suhteen.
– Venäjän strategiana ja pyrkimyksenä on saada EU:ta hajalle. Venäjä on halunnut jo pidemmän aikaan toimia EU:n jäsenmaiden kesken, eikä EU:n kanssa. Venäjä on nimittäin isompi yksittäisempiä jäsenmaita vastaan. Silloin sen on helpompi saada tahtonsa läpi, Vihma selvittää.