Äärioikeiston valta parlamentissa riippuu yhteistyöhaluista

Edustajat eivät aina pidä työskentelystä ulkomaalaisten kanssa

Euroopan parlamenttiin pääsi tänä kesänä useita äärioikeistolaisia puolueita eri maista. Monilla on parlamentissa useita edustajia. Äärioikeiston vaikutusvalta riippuu siitä, miten hyvin se pystyy järjestäytymään.

Europarlamentin poliittiset ryhmät saavat taloudellista tukea, ja niihin kuuluvat mepit pääsevät vaikuttamaan myös parlamentin valiokunnissa. Siksi mille tahansa puolueelle on etu, jos se pääsee osaksi ryhmää.

– Jos on ihan irrallaan, ei ole mitään vaikutusvaltaa, sanoo valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

Ilman kotia on jäänyt vaalien jälkeen noin 70 meppiä. Raunion mukaan se on kuitenkin ihan normaalia.

– Joskus ryhmät hahmottuvat vasta syyskuussa.

Entisessä parlamentissa ryhmien ulkopuolella työskenteli 28 meppiä.

Uusi parlamentti aloittaa työnsä heinäkuun puolivälissä, jolloin valitaan esimerkiksi parlamentin puhemiehistö. Elokuussa Brysselissä lomaillaan.

Äärioikeistolaisia puolueita pääsi läpi muun muassa Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Romaniassa, Unkarissa, Hollannissa ja Tanskassa.

Jotta poliittinen ryhmä voidaan muodostaa, siinä pitää olla 25 jäsentä ainakin seitsemästä eri jäsenmaasta.

Äärioikeistolla oli viime parlamentissa oma ITS-ryhmä, mutta se hajosi syksyllä 2007, kun sen italialaisten ja romanialaisten jäsenten välille syntyi iso kiista romanialaisen romanin surmattua italialaisnaisen.

– Äärioikeiston on ollut vaikea tehdä yhteistyötä europarlamentissa. Persoonat ovat olleet isoja, ja jäsenet eivät välttämättä tykkää ulkomaalaisista, joita toisten maiden äärioikeistolaiset väistämättä ovat, sanoo tutkija Toby Archer Ulkopoliittisesta instituutista.

Äärioikeistoa yhdistää Euroopassa kansallismielisyys sekä varauksellisuus EU:ta ja maahanmuuttoa kohtaan.

Epäluulon kohteet vaihtuneet

– Monet puolueet ovat syntyneet maassaan reaktiona johonkin tiettyyn tilanteeseen. Esimerkiksi Jobbik-puolue Unkarissa ja äärioikeisto Tshekissä ovat profiloituneet romanien vastustajina, Archer kertoo.

Joillakin puolueilla on juurensa uusfasistien tai -natsien kokoontumisissa. Tällaisia ovat esimerkiksi ranskalaisen Jean-Marie Le Penin johtama kansallinen rintama Front National ja brittiläinen kansallispuolue BNP.

Le Pen on saanut kyseenalaista mainetta holokaustin vähättelystä.

Toisaalta monet ääripuolueet ovat ottaneet etäisyyttä antisemitismiin eli juutalaisvihaan ja jopa luoneet yhteyksiä juutalaisyhteisöihin. Näin on tehnyt esimerkiksi belgialainen Vlaams Belang, joka ajaa hollanninkielisen Flanderin itsenäisyyttä ja sulkua maahanmuutolle. Vlaams Belang vastustaa Euroopan ”islamilaistumista”.

– Maahanmuuttajavastaisuus on nykyisin monesti nimenomaan islamvastaisuutta, Archer sanoo.

Monesti puolueet julistavat, etteivät ne ole rasistisia, mutta samalla ilmaisevat, etteivät ne pidä esimerkiksi maahanmuuttajien kulttuurista tai uskonnosta.

Euroskeptisyyttä valtapuolueissakin

Ääripuolueiden viljelemää euroskeptisyyttä on osin virrannut myös jäsenvaltioiden valtapuolueisiin, jotka alkavat jarrutella Euroopan yhdentymistä. Tapio Raunion mukaan tällaisia puolueita ovat esimerkiksi Italian pääministerin Silvio Berlusconin People of Freedom ja jopa Saksan kristillisdemokraatit.

Toby Archer uskoo, että äärioikeiston kannatus Euroopassa on tulevaisuudessa riippuvainen siitä, kuinka hyvin maiden hallitukset onnistuvat hoitamaan esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan.

– Ikääntyvät maat tarvitsevat joka tapauksessa maahanmuuttajia veronmaksajina.