Afganistaniin tukijoukkoja ja siviilejä
Ruotuväki
Roope Kallionpää

Tutkijan mielestä Barack Obama ei voi enää vedota edeltäjänsä virheiden korjaamiseen

Yhdysvallat lähettää Afganistaniin aiemmin ilmoittamiensa joukkojen lisäksi 13 000 hengen tukijoukon, jonka käytöstä on tehty päätös hiljaisuudessa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kertoo, että yllättävän suuri luku johtuu kuitenkin sanamuodoista.

– Alkuvuodesta ilmoitetut lisäjoukot olivat taistelujoukkoja. Suhteellisen tavallista on, että puhutaan vain taistelujoukoista, koska luku näyttää silloin pienemmältä. Myös esimerkiksi logistiikka ja yksityisten yritysten henkilöstö on vietävä maahan, vaikka niitä ei lasketa lukuihin mukaan.

Salonius-Pasternak arvioi, että Yhdysvaltain noin 65 000 hengen Afganistan-joukoista kolmannes on tukihenkilöstöä ja loput suoranaisia taistelujoukkoja.

Afganistanista tulossa Obaman sota

On vaikeaa erotella, mitkä joukot ovat Afganistanissa George Bushin ja mitkä Barack Obaman valtuutuksella. Tutkija kuitenkin näkee, että nyt käsillä on suuri periaatteellinen muutos.

– Keväällä Obama pystyi argumentoimaan, että hän korjaa Bushin virheitä. Nämä päätökset tekevät Afganistanista Obaman sodan, koska hän voisi – ainakin joidenkin mielestä – vetäytyäkin.

Obama on jo keväällä esittänyt, että siviilien määrää Afganistanissa on kasvatettava. Myös esimerkiksi Ruotsi aikoo lisätä siviilien roolia toiminnassaan maassa.

– Strategian muuttamisella ja siviilien lisäämisellä voidaan saavuttaa parempi tulos kuin suhteessa suuremmalla sotilasmäärällä. Pelkästään sotilaallista ratkaisua ei ole, mutta ei siviileitä voi yksinkään Afganistaniin lähettää, Salonius-Pasternak sanoo.