Asiantuntija: Obama on Suomen etu
Iltalehti
Anne Kauranen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola totesi Iltalehden haastattelussa 8.11. 8.11., että hän uskoo Obaman linjan palvelevan Suomen tavoitteita

USA:N VAALIT

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola uskoo, että Obaman linja palvelee Suomen tavoitteita.
1. Ei sooloilua

Barack Obama korostaa kansainvälisiä instituutioita ja monenkeskistä yhteistyötä maailmanpolitiikassa. Se sopii Suomen linjaan huomattavasti paremmin kuin republikaanien sooloileva linja.

2. Naton ovi auki

Monet Venäjän naapurivaltiot Euroopassa pyrkivät rakentamaan suhteita Yhdysvaltoihin talouden, turvallisuuden ja politiikan aloilla, eikä Suomi ole tässä poikkeus. Obama pitää Suomelle Naton ovea auki, jos Suomi on halukas liittymään.

3. Rauhanturvaoperaatioita

Obama yrittää saada mahdollisimman laajan joukon maita mukaan Yhdysvaltojen vetämiin kansainvälisiin operaatioihin. Suomella on tilaisuus kohottaa profiiliaan osallistumalla esimerkiksi rauhanturvaoperaatioihin.

4. Eurooppa omilleen

Yhdysvaltojen turvallisuuspolitiikka on painottunut Obaman kaudella Euroopan sijasta yhä enemmän Tyynellemerelle ja Aasiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Eurooppa – ja Suomi sen osana – on puolustuksellisesti yhä enemmän omillaan.

5. Vakaa öljyn hinta

Obaman pahin skenaario on ajautua sotaan Iranin kanssa, joten hän tavoittelee sovintoa Iranin ydinohjelmasta. Suomikin ajaa konferenssia, jonka tavoitteena on hankkiutua eroon joukkotuhoaseista Lähi-idässä. Uusi konflikti Lähi-idässä nostaisi öljyn hintaa Suomessakin.

.Nato-ovi auki – Obama pitää Suomelle Naton ovea auki, jos Suomi on halukas liittymään, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola huomauttaa.