Boistön kokoukseen osallistuja: Ei mikään rauhansuunnitelma, 'vain yksi askel'
Helsingin Sanomat
Pekka Mykkänen

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Robert Nurick kommentoi Boistön tapaamista Helsingin Sanomissa 27.8. Nurickin mukaan kokouksessa ei työskennelty rauhansuunnitelman parissa, vaan kyseessä oli vain yksi askel.

Amerikkalaistutkija Robert Nurick suhtautuu huvittuneesti mediahuomioon, joka Boistössä pidettyyn “salaiseen Ukraina-kokoukseen” liittyy.
Kansainvälinen diplomatia rantautui Loviisan edustalla sijaitsevalle saarelle kesäkuussa, kun Venäjän ja Yhdysvaltain asiantuntijat kokoontuivat pohtimaan ulospääsyä Ukrainan kriisistä.
Nurickin mielestä kyse oli hallituksista riippumattomien asiantuntijoiden kohtaamisesta, jossa hän sai henkilökohtaisesti lisäymmärrystä venäläisten ajattelusta Ukrainan kriisin suhteen.
Asiantuntijoiden kokoontuminen ei ollut “salainen” siitä huolimatta, että mediaa ei ollut kutsuttu paikalle, sanoi Nurick, joka on tällä hetkellä Suomen ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija.
Yhteensä 13 venäläisen ja amerikkalaisen tapaamisessa laadittiin “Boistö Agenda” -niminen paperi, johon venäläiset ja amerikkalaiset kansainvälisen politiikan tuntijat kirjasivat 24-kohtaisen mallin Ukrainan kriisin rauhoittamiseksi. Nurick puhkesi railakkaan nauruun, kun hänelle mainitsi, että amerikkalainen Atlantic-lehti oli luonnehtinut mallia “24-kohtaiseksi suunnitelmaksi”.
“Minä en koskaan ajatellut, että työskentelimme rauhansuunnitelman parissa. Tämä on vain yksi askel”, hän sanoi ja lisäsi, että tutkijoiden ja muiden hallituksista riippumattomien tahojen tapaamiset ovat arkea maailmanpolitiikan liepeillä.
Nurickin mukaan osallistujien taustat ovat kuitenkin sellaiset, että Boistön kohtaamisesta menee tai on mennyt jo tieto myös Yhdysvaltain ja Venäjän hallituksille, tasolla tai toisella. Joukossa oli tutkijoiden lisäksi tekijöitä, jotka ovat työskennelleet kotimaidensa hallituksissa. Mitään virallista hallitusten antamaa statusta tai tilausta kokoontumiselle ei kuitenkaan ollut.
Nurick painotti, että Ukrainan kriisi ei ole asia, joka sovittaisiin kahdenvälisesti Yhdysvaltain ja Venäjän kesken, vaan pöydässä on oltava Ukraina ja Venäjä. Myös Euroopan unionilla on tärkeä rooli sovinnon löytämisessä, Boistössä todettiin.
Robert Nurickin mukaan ilmapiiri Boistössä oli bisnesmäinen. Moni osallistuja tunsi toisensa entuudestaan ja amerikkalaisvierailla oli vahvaa Venäjän-tuntemusta.
“Huutamista tai kiljumista” hän ei muista kuulleensa, mutta “erimielisyyksiä” oli etenkin Ukrainan tapahtumien tulkinnasta: “Mitä on tapahtunut, miksi on tapahtunut ja mitä nyt tapahtuu?”
Myös Ukrainan kansainvälisen aseman määrittely Venäjän ja länsimaiden välissä osoittautui mutkikkaaksi, mikä näkyi myös hyvin epämääräisenä muotoiluna 24-kohtaisen listan viimeisessä kohdassa: “Molemminpuolinen ymmärrys Ukrainan blokeista riippumattomaan asemaan, kuten on määritelty Ukrainan lainsäädännössä.”
Robert Nurick sanoo, että Boistön kaltaisten tapaamisten merkitystä on vaikea mitata. “Toivon, että tämä herättää keskustelua”, hän sanoo.