Bostonin iskun tekijästä ei vieläkään tietoa: Pidätyksiä ei ole tehty
Helsingin Sanomat
Leo Pugin

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Helsingin Sanomissa 16.4. Bostonin pommi-iskua. Tutkija piti niin sanottua kotimaista terrorismia varteenotettavana vaihtoehtona.

 

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin

 

Poliisi on työskennellyt Bostonissa läpi yön saadakseen selville, kuka on maratonin aikana tehdyn pommi-iskun takana. Pidätyksiä ei ole kuitenkaan toistaiseksi tehty.

Noin puoli kymmeneltä paikallista aikaa eli puoli viideltä Suomen aikaa FBI pitää tiedotustilaisuuden, jossa odotetaan lisätietoja. HS seuraa tiedotustilaisuutta ja näyttää sen suorana lähetyksenä.

Eri puolilla maailmaa on spekuloitu runsaasti ääri-iskujen tekijöitä. Vaihtoehtoja ovat ainakin kotimaiset ääriryhmät, yksinäinen tekijä ja al-Qaida.

Arvioissa on korostettu, että vielä on liian aikaista tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta monet asiantuntijat näyttävät kallistuvan yhdysvaltalaisten ääriryhmien suuntaan.

Kahdessa räjähdyksessä Bostonin maratonin aikana kuoli kolme ihmistä ja haavoittui yli 130. Kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista pitää niin sanottua kotimaista terrorismia varteenotettavana vaihtoehtona. Yhdysvalloissa muistetaan yhä esimerkiksi Oklahoma Cityn pommi-isku vuonna 1995, Atlantan olympiakisojen pommi-isku vuonna 1996 ja vuosina 1978–1995 kirjepommeillaan piinannut Theodore Kaczynski eli ”Unabomber”.

”Ääriryhmien lisäksi Yhdysvaltojen sisältä löytyy myös yksittäisiä henkilöitä. Näitä on ehkä innostaneet eri ryhmät ja ideologiat tai eri keskusteluryhmät internetissä, mutta loppujen lopuksi he toimivat yksin tai lähes yksin”, Salonius-Pasternak sanoo.

”Mutta vielä on liian aikaista sanoa mihinkään suuntaan.”

Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvalloissa on perinteisesti haluttu osoittaa, että kotimaisen tekijän kohdalla kyse on ”yksinäisestä pyssymiehestä”.

”Näin pystytään kieltämään se, että teko olisi yhteiskunnallinen ongelma tai heijastelisi jotain yhteiskunnallista.”

Myös ruotsalainen terrorismitutkija Magnus Ranstorp veikkaa iskun tekijöiksi Yhdysvaltain äärioikeistoa, terroristiverkosto al-Qaidaa tai ”yksinäistä hullua”.

”Ei pidä aliarvioida äärioikeistolaisia suuntauksia. Yksi esimerkki on [valkoisten ylivaltaa kannattava] Christian Identity Movement -liike, jolla on sekä motiivi että keinot. Sitten on myös Oklahoman pommittajan Timothy McVeighin inspiroimia ryhmiä”, Ranstorp sanoo Aftonbladet-lehdelle.

Ranstorpin mukaan äärioikeisto on viime vuosina ollut al-Qaidaa aktiivisempi Yhdysvalloissa.

”He [äärioikeisto] tähtäävät usein viranomaisiin ja symboleihin, kuten urheilutapahtumiin”, Ranstorp sanoo Aftonbladetissa.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevä Ranstorp muistuttaa myös al-Qaidasta, joka on ”koko ajan olemassa ja jolla on myös suunnitelmat ja määrätietoa iskeä Yhdysvaltoja vastaan.

Oli tekijä kuka tahansa, niin isku oli mitä ilmeisimmin huolellisesti suunniteltu.

”Ymmärtääkseni räjähdykset olivat suhteellisen voimakkaita. Kyse ei luultavasti ollut siitä, että joku oli laittanut vähän keittiökemikaaleja pieneen purkkiin”, Salonius-Pasternak sanoo.

”Jonkinlaista osaamista tässä on tarvittu. On silti mahdotonta sanoa ja aivan liian aikaista arvioida, onko kyseessä ammattilainen, entinen sotilas tai muuten räjähdealaa tunteva. Tai onko kyseessä vain tarpeeksi fiksu henkilö, joka osaa lukea tarpeeksi netistä ja kysyä oikeita kysymyksiä.”

Ruotsalainen ballistiikan professori ja räjähdeasiantuntija Bo Janzon arvioi Aftonbladetille, että räjähteet ovat kotitekoisia ja ruutia on käytetty muutama kilo räjähdettä kohden.