I går kväll fortsatte massflykten från Gordon Browns regering. Under loppet av ett dygn har fem ministrar avgått. Det enda som kan rädda Brown nu är framgångar i EU- och lokalvalet – och det är inte sannolikt.
regeringskris Gordon Browns mardrömsvecka fortsatte i går. Medan han höll presskonferens för att försäkrade att han inte avgår, kom budskap om att ytterligare två av hans ministrar överger det sjunkande skeppet.
När uppskattade transportminister Geoff Hoon och Europaminister Caroline Flint kom med sina meddelanden under presskonferensen steg antalet ministrar som avgått under ett enda dygn till hela fem. Det värsta vådaskottet för Brown anses vara arbetsmarknadsminister James Purnell s beslut. I sitt avgångsbrev kräver han nämligen att premiärministern avgår för att ge Labourpartiet en ”sportslig chans att vinna” ett förtida parlamentsval.
– Av alla dem som hittills avgått är han den som skadar Brown mest, inte för att han är den viktigaste av ministrarna utan för att han inte var tvingad att avgå och för kravet på att Brown ska avgå, säger Toby Archer , brittisk forskare på Utrikespolitiska institutet i Finland.
”Jag flyr inte”
Konservativa Tories ledare David Cameron och liberaldemokraternas ledare Nick Clegg var inte sena att ännu en gång kräva nyval.
– Vi har en regering i totalkaos. Vi förtjänar verkligen något bättre än det här, sade Cameron.
Men Brown försäkrade gång på gång under en känslofylld presskonferens i går kväll att han inte tänker avgå.
– Jag ger inte upp. Jag flyr inte. Jag fortsätter med mitt jobb, sade han men medgav samtidigt att Labour har åsamkats en svidande förlust både i och med ministrarnas massflykt och förlusten i lokalvalet.
Han tillade att han inte skulle sitta kvar om han inte skulle tro att han är rätt person att leda landet ut ur den ekonomiska krisen.
När 70 procent av rösterna hade räknats verkade det som om Labour skulle ha fallit till tredje plats i röstandelar, bakom konservativa Tories och Liberaldemokraterna. Partiet tappade en tredejdel av sina röster jämfört med tidigare år.
Toby Archer säger att morgondagen är avgörande. Då kommer slutresultaten i lokalvalet och EU-valet som hölls i torsdags.
– Det finns en möjlighet att Labour hamnar på fjärde plats efter konservativa, liberaldemokraterna och partiet UK Independence. Om det sker så är det första gången på hundra år.
Avgörande är också om fler ministrar hoppar av och hur ommöbleringarna i regeringen tas emot.
Hur det än går för Gordon Brown i det här läget tror Archer att han inte sitter som premiärminister längre än till maj nästa år då nyval senast måste hållas.
– Även om han skulle stiga ned från sin post nu så har efterträdaren inte tid att återuppbygga partiet. De konservativa vinner antagligen och liberaldemokraterna gör bättre ifrån sig än tidigare.
Heter nästa premiärminister David Cameron?
– Det är mycket sannolikt.
Långvarig misstänksamhet
Att stödet för Labour har sjunkit beror enligt Archer på många faktorer: skandalen med kostnadsersättningar, den ekonomiska krisen och att Brown inte valts till premiärminister av folket.
– Det har alltid funnits en viss misstänksamhet mot Brown eftersom han efterträdde Tony Blair utan att det hölls val. Man minns historier från 1990-talet om att det är något de kokat ihop över en middag i stil med ”om du är premiärminister först så tar jag över efter dig”.
Archer påminner om att parlamentarikerna i opposition inte på något vis är oskyldiga i ersättningsskandalen.
– Så gott som varje parlamentariker är inblandad, men de konservativa har gjort en bättre match och lyckats undvika kritik.