Bye-Bye Bin Laden
Sunnuntaisuomalainen
Ville Grahn

TERRORISMI


BYE-BYE BIN LADEN


Sunnuntaisuomalainen 08.05.2011 Ville Grahn


hdysvaltojen sotilaat ampuivat Osama bin Ladenin maanantaina. Pakistanissa piileskellyttä terroristijohtajaa pidettiin syyllisenä muun muassa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän iskuihin.


Ulkopoliittisen instituutin globaali turvallisuus -tutkimusohjelman johtaja Mika Aaltola, evankelisluterilaisen kirkon Tampereen hiippakunnan hiippakuntadekaani Ari Hukari, lakimies Husein Muhammed ja sarjakuvataiteilija Ville Ranta esittävät viisi ajatusta bin Ladenin kuolemasta.


1. Obaman voitto


Paljon ääri-islamismista kirjoittanut Muhammed pitää bin Ladenin kuolemaa ennen kaikkea symbolisena voittona Yhdysvaltojen presidentille Barack Obamalle. Länsimaat pystyivät näyttämään kansalaisilleen, että taistelussa terrorismia vastaan voidaan saavuttaa ainakin osittaisia voittoja.


–Sillä on merkitystä varsinkin tulevien presidentinvaalien kannalta, Muhammed sanoo.


Aaltolan mielestä Obama onnistui hyvin valjastamaan surman oman politiikkansa välineeksi.


–Yhdysvalloissa oli henkinen tila, joka vaati jonkinlaista päätepistettä pitkälle ja takkuiselle taistelulle terrorismia vastaan.


2. Nolla-Osama


Aaltola kertoo, että bin Ladenin johtaman terroristijärjestön al-Qaidan vaikutusvalta on vähentynyt vuosi vuodelta. Hän arvioi, ettei surmaamisella ole sotilaallista merkitystä. Se ei vaikuta maailman turvallisuuteen juuri mitenkään.


Myöskään Muhammedin mielestä bin Ladenin kuolema ei hetkauta terroristijärjestöjen toimintaa suuntaan tai toiseen.


–Terroristit eivät ole enää pitkään aikaan toimineet konkreettisesti bin Ladenin johdolla. Ympäri maailmaa on monia itsenäisiä ryhmiä.


3. Mahdoton oikeudenkäynti


Muhammed olisi toivonut, että terroristijohtaja olisi saatu oikeuteen vastaamaan teoistaan. Hän kuitenkin myöntää, että tuomioistuimessa bin Laden olisi päässyt käyttämään julkisuutta hyväkseen ja lietsomaan kannattajiaan.


Aaltola uskoo, että oikeudenkäynti olisi johtanut kaaokseen.


–Obama toimi viisaasti, kun ei tehnyt poliittisesta ongelmasta oikeudellista ongelmaa. Tämä on sota ja bin Laden yksi sodan uhri.


Profeetta Muhammed -sarjakuvillaan huomiota herättänyt Ranta sanoo ymmärtävänsä ampumisen osana sodankäyntiä. Silti hän paheksuu maailman johtajia, jotka iloitsivat avoimesti bin Ladenin kuolemasta.


–Se oli ala-arvoista varsinkin YK:lta.


4. Koston kierre


Islamista tohtoriksi väitellyt Hukari pelkää, että surma johtaa kostoiskuihin. Hänen mukaansa bin Ladenista tuli marttyyri, joka saattaa innoittaa terroristeja.


–Voi syntyä sankarikultti, jonka voimaannuttamana uusi katkera sukupolvi jatkaa taisteluaan länttä vastaan.


Aaltola huomauttaa, että vaikka al-Qaidan vaikutusvalta on murentunut, uskonnolliseen fundamentalismiin liittyvät ääriliikkeet eivät ole kadonneet.


–Jos kostoiskuja tehdään, ne luultavasti tehdään Afganistanissa tai Pakistanissa.


5. Muuttumaton maailma


Ranta uskoo, että länsimaiden terrorismin vastainen taistelu jatkuu ennallaan. Hän ei pidä bin Ladenin kuolemaa edistysaskeleena. Myös Muhammed arvioi, ettei maailma muutu mitenkään.


Hukari toivoo, että kuolema auttaisi lähentämään länsimaiden ja muslimivaltioiden suhteita. Hänen mukaansa eräät muslimijohtajat ovat jo ehtineet antaa tämänsuuntaisia kommentteja.


Aaltolan mukaan al-Qaidalla tuskin on keinoja kostaa bin Ladenin kuolemaa ainakaan Yhdysvaltojen maaperällä.


–Al-Qaida on pyrkinyt tekemään näyttäviä iskuja jo vuosia siinä onnistumatta. Miksi se nyt onnistuisi? •