Cameron ger EU ett ultimatum
Hufvudstadsbladet
Sanna Karlsson

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kommentoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa 24.1. Britannian pääminsteri David Cameronin EU-linjapuhetta jossa hän lupasi briteille sekä kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä että EU-perussopimuksen uudistamista.

 

En folkomröstning om medlemskapet i EU och ett nytt grundfördrag för unionen är den brittiska premiär­ministern David Camerons krav. Ett artigt ultimatum, konstaterar EU-experten Juhana Aunesluoma.

– Vi måste lösa frågan om Storbritannien och EU en gång för alla, sade David Cameron i sitt stora linjetal om EU, som sköts upp från förra veckan på grund av gisslankrisen i Algeriet.

I det tv-sända talet utlovade han en folkomröstning där britterna får välja om de vill stanna kvar i EU eller gå ur unionen – men inte ännu.

– Att hålla en folkomröstning nu skulle vara ett falskt val. EU är i en förändringsfas och det är inte rätt tidpunkt att fatta avgörande beslut, sade han och lovade att de konservativa ordnar omröstningen om de vinner nästa parlamentsval i Storbritannien 2015. Folkomröstningen skulle hållas senast 2017.

Teija Tiilikainen, direktör för Utrikespolitiska institutet, är förvånad över hur tydlig Cameron var i sina formuleringar.

– Han sade flera gånger precis vad det gäller: in i eller ut från EU. Jag var förvånad också över hur tydligt han gjorde klart att det är den inre marknaden som är det enda viktiga för britterna.
Vill ha nya villkor

Före folkomröstningen kräver Cameron stora förändringar av EU.

– Vi behöver ett nytt grundfördrag för hela EU, men om det inte finns aptit på ett nytt fördrag för alla så måste Storbritannien kunna omförhandla sitt avtal.

EU-experterna ställer sig frågande till hur resten av EU-länderna ställer sig till det brittiska kravet på särbehandling.

– Det är ett artigt ultimatum – men ett ultimatum hur som helst. Frågan är om det alls är möjligt att förhandla, säger Juhana Aunesluoma, som leder nätverket för Europaforskning på Helsingfors universitet.

– Det är inget nytt att Storbritannien vill omförhandla sitt avtal med EU, men de andra länderna har inte tyckt att det är en acceptabel lösning. Hittills har det gällt att alla deltar i allt – med vissa undantag som den gemensamma valutan, konstaterar Tiilikainen.

Hon tycker att Cameron bollar över ansvaret på de andra EU-länderna: de ska se till att förhandla fram en lösning som britterna gillar, annars går landet ur unionen.
Inrikespolitik

Cameron påpekade flera gånger att Storbritannien inte vill isolera sig från Europa. Men han var väldigt kritisk till att EU reglerar så många områden nu för tiden – som brittiska sjukhusläkares arbetstider – och till utvecklingen mot allt större integration inom euroområdet.

Aunesluoma påpekar att talet i första hand handlar om inrikespolitik.

– EU-frågan är väldigt explosiv i Storbritannien och det konservativa partiet är väldigt splittrat i frågan. De riskerar att förlora röster till EU-kritiska UK Independence Party.

Cameron förde fram tanken på att makten inte hela tiden behöver koncentreras mer till Bryssel utan att makt också borde kunna återföras till medlemsländerna.

– I Storbritannien har man själv gått i den här riktningen och fört över makt på de regionala parlamenten till exempel i Skottland. Men på kontinenten är det en väldigt främmande tanke, säger Aunesluoma men tillägger att de tankegångarna också finns i Finland och inte bara hos Sannfinländarna utan i fler andra partier också.
Ingen returbiljett

Cameron varnade britterna för att ett utträde från EU inte är något som kan backas i ett senare skede.

– Om vi lämnar EU finns det ingen returbiljett tillbaka efteråt.

Han sade att han förstår lockelsen för de många euroskeptiska britterna att rösta för ett utträde, men varnade att både Storbritannien och EU förlorar på det.

– Vi har mera makt tillsammans. Att höra till den gemensamma marknaden är viktigt för före­tagen. Hundratusentals britter tar det också nu för tiden för givet att de kan bo och jobba i andra länder.

Juhana Aunesluoma säger att Cameron förvånande klart tog ställning för ett brittiskt medlemskap i unionen.

– Han förde väldigt tydligt fram de negativa inverkningarna för Storbritannien av ett utträde.
Stubb: Cameron vill inte ut

Europaminister Alexander Stubb (Saml) anser att den brittiske premiärministerns tal var konstruktivt. Stubb tror att David Cameron uppriktigt vill att Storbritannien stannar i EU.

Enligt Stubb är det oklart vilka förändringar Storbritannien vill ha i medlemskapsvillkoren.

Stubb säger att ett brittiskt utträde ur EU skulle var en förlust ur finländsk synvinkel eftersom länderna ofta har varit av samma åsikt, särskilt i ekonomiska frågor.