Edessä levottomat vaalit
Suomen Kuvalehti 19/2013
Katri Merikallio

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Suomen Kuvalehden haastattelussa 10.5. Pakistanin edessä olevia parlamenttivaaleja.

 

Pakistanin vaalitulos vaikuttaa myös siihen, rauhoittuuko Afganistan.

Vaalit eivät ole Pakistanissa koskaan olleet erityisen maltillinen tapahtuma. Mutta jopa sen mittapuussa 11. toukokuuta pidettävien parlamenttivaalien alusviikot ovat olleet poikkeuksellisen veriset. Viikkoa ennen h-hetkeä jo 80 oli surmattu.
Itse vaalipäivänä turvatoimet ovat ennen näkemättömät. Kun 73 000 äänestyspaikkaa avaavat ovensa lauantaiaamuna kello kahdeksan, vaalirauhaa turvaa yli 600 000 koulutettua turvamiestä ja poliisia. Sotilaita vaalipaikoille on luvattu 50 000.
Ääriryhmien iskut ovat viime viikkoina kohdistuneet erityisesti maallisia poliittisia ryhmiä sekä naisten äänestämistä ajavia ryhmiä vastaan.
Kiihtyvän väkivallan pelätään heikentävän äänestysaktiivisuutta.
Vaalit ovat muutenkin poikkeukselliset. Sotilasvallankaappausten ja poliittisten murhien koettelemassa maassa valta siirtyy ensimmäisen kerran vaaleilla valitulta siviilihallitukselta toiselle siviilihallitukselle.
86 miljoonaa pakistanilaista äänestäjää valitsee 5 000 ehdokkaasta 342 jäsentä maan parlamenttiin.

Edellisten parlamenttivaalien alla murhattu Benazir Bhutto jätti poliittisen perinnön pojalleen Bilawal Bhutto Zardarille sekä miehelleen Asif Ali Zardarille, joka ei maan presidenttinä ole nyt vaalissa ehdolla.
Harva odottaa, että Bhutton nimi riittäisi siivittämään Pakistanin kansapuoluetta uuteen voittoon. Maan hallitus ei ole kyennyt tekemään tarvittavia talousuudistuksia, ja väkivalta on lisääntynyt viime vuosina rajusti. Presidentti Zardaria itseään pidetään korruptoituneena, eristäytyneenä ja tehottomana.
Bilawal Zardari, 24, johtaa puoluetta vain nimellisesti ja on jo ilmoittanut, ettei aio olla vaalipäivänä edes maassa murhauhkauksien takia.
Uusi parlamentti päättää syksyllä myös isä-Zardarin kohtalosta, kun se valitsee maalle presidentin.

Vaalin vahvimmat ehdokkaat löytyvät oppositiosta. Pääministerinä maata kahteen otteeseen johtaneesta Nawaz Sharifista povataan vaalin voittajaa.
Sharifin ainoa todellinen vastaehdokas on Pakistanin krikettijoukkueen entinen kapteeni Imran Khan, joka vetoaa erityisesti kaupunkilaisnuoriin. Khan on maineeltaan puhdas ja lupaa kansalle kokonaan uudenlaista tulevaisuutta: väkivallatonta ja korruptoitumatonta Pakistania.
Khan on myös ainoa, joka on voinut pitää näyttäviä vaalitilaisuuksia, sillä Pakistanin taleban on luvannut jättää hänet rauhaan. Myös maan vahvalle armeijalle kokematon Khan sopisi hyvin johtajaksi.

Vaalin suurin häviäjä jo etukäteen entinen presidentti, kenraali Pervez Musharraf. Hän palasi maapaosta kotimaahansa maaliskuussa osallistuakseen vaaleihin. Parlamentin sijasta hän päätyi suoraan oikeussaliin ja on nyt vangittuna omassa kodissaan. Musharrafia syytetään muun muassa osallisuudesta Bhutton murhaan.
Pakistanin kuohuvassa sisäpolitiikassa radikaaleilla sunniryhmillä on vuosi vuodelta ollut merkittävämpi rooli. Samaan aikaan kun ryhmien aseelliset siivet murhaavat maallisia vastustajiaan, niiden poliittiset siivet kosivat äänestäjiä.
”Toisaalta on hyvä, että ääriainekset tulevat mukaan poliittiseen toimintaan. Pakistanin tapauksessa se kuitenkin herättää pelkoa. Maltillisten poliitikkojen on vaikea ottaa jyrkkää kantaa ääriryhmiin”, toteaa ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.
Aaltola sanoo, että Pakistan on perinteisesti ollut hyvin feodaalinen maa, jossa suuret maanomistajat ovat päättäneet, ketä ihmiset äänestävät.
”Näissä vaaleissa odotetaan, että tilanne on toinen.”
Voittajaksi ennakoitu Sharif olisi Aaltolan mukaan kansallismielisempi ja kuulisi herkemmällä korvalla ääriryhmiä kuin nykyinen hallitus.
Pakistanin perinteiselle kumppanille Yhdysvalloille vaaleilla on paljon väliä. Nato on vetämässä joukkonsa Afganistanista vuoden 2014 aikana, ja Pakistanilla on keskeinen rooli siinä, saadaanko Afganistan rauhoitettua.
Yhdysvaltain toistuvat lennokki-iskut Pakistanin puolelle ovat kuitenkin raivostuttaneet pakistanilaisia ja kääntäneet tavallisia ihmisiä Yhdysvaltoja vastaan.
”Nawaz Sharif olisi Yhdysvalloille todennäköisesti hankalampi kumppani kuin nykyinen hallitus.”
Vaaleja valvoo myös 110 EU:n lähettämää vaalitarkkailijaa