Ei ässiä hihassa
Ilta-Sanomat
Markus Haapamäki

Ulkopoliittisen instituutin terrorismintutkija Teemu Sinkkonen uskoo myös, että mahdolliset kostoiskut ovat pienten tekijöiden käsialaa. – Näkisin, ettei kovin kummoisia temppuja ole odotettavissa lähipäivinä. Al-Qaida on aika heikoissa kantimissa eikä sillä ei ole operatiivista valmiutta ruveta kovin erikoisiin tekoihin, hän toteaa. – Tavoitteet heillä on ja pysyy, mutta yllättäviä ässiä ei ole hihassa.


Missä mahdolliset iskut sitten tapahtuisivat?


Sinkkonen kertoo, että al-Qaidan retoriikassa Israel on hyvin keskeisessä roolissa. Sitä myötä kuvaan astuvat Israelin liittolaiset, joista Yhdysvallat on suurin. Edesmenneen Osama bin Ladenin sanoin USA on oikea käärmeenpää. – Retoriikan loppuosassa on mainittu eurooppalaisia maita. Yleensä Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Espanja.

Lisäksi Sinkkonen heittää luetteloon Tanskan, jonka suurimmassa päivälehdessä julkaistiin kuusi vuotta sitten pilapiirroksia profeetta Muhammedista. – Nämä ovat maita, joissa voisin kuvitella yksittäisten toimijoiden motivoituvan. Entä voisiko maan alla muhia jotakin todella suurta? – Ei se täysin mahdotonta ole, Sinkkonen sanoo. MARKUS HAAPAMÄKI

Ilta-Sanomat | 3.5.2011