Eropaketti Gaddafille vai aseita kapinallisille
Helsingin Sanomat
Petja Pelli

Libyan verenvuodatuksen yltyessä ulkovallat miettivät, miten tilanteeseen voisi puuttua. Joihinkin toimiin on jo ryhdytty, mutta pöydällä on vielä käyttämättömiä keinoja.


Pakotteet On olemassa kohdistettuja pakotteita ja laajoja pakotteita. Kohdistettuja käytetään jo YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaisesti. Muammar Gaddafin ja hänen lähipiirinsä varoja on jäädytetty, ja heidät on asetettu matkustuskieltoon. Maa on myös asevientikiellossa. Nämä toimet eivät riitä lopettamaan kriisiä.


Laaja pakote tarkoittaisi esimerkiksi kauppasaartoa. Sitä ei pidetä järkevänä. Libyan öljy- ja kaasukauppa ovat jo valmiiksi jäissä ja vientisatamat ainakin osittain kapinallisten hallussa. Kauppasaarroilla on lisäksi taipumus kurjistaa kansaa ilman että eliitti joutuisi mitenkään ahtaalle.


Syytesuoja ja uusi kotimaa Yksi ulospääsy sisällissodan kauhuista on taata Gaddafille, 68, tilaisuus astua sivuun. Tämä tarkoittaa syytesuojaa ja paikkaa, johon Gaddafi voisi vetäytyä eläkepäiviksi. Ani harva valtio kuitenkaan haluaa ottaa vastaan kansalaisiaan tapattanutta diktaattoria. Vain Venezuela on ilmaissut tukensa.


Länsivaltojen linja on ollut kova. Länttä arvosteltiin hitaasta heräämisestä Tunisian ja Egyptin kansannousujen tueksi, ja nyt se ehkä yrittää paikata virhettään. YK:n turvallisuusneuvosto määräsi jo Gaddafin toimet Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittaviksi.

Johtaja itse on vannonut kuolevansa marttyyrina Libyassa.
Kapinallisten aseistaminen Gaddafia vastustavien joukkojen aseistaminen on hienovaraisempaa vaikuttamista kuin suora väliintulo. Läntiset tiedustelupalvelut ehkä jo tekevät tätä, mutta vahvistettuja tietoja ei ole.


Yhdysvaltojen on huhuttu taivutelleen Saudi-Arabiaa kapinallisten varustelijaksi. Saudi-Arabian arvellaan suhtautuneen pyyntöön nihkeästi – sillä on omiakin ongelmia. Egypti on toinen mahdollinen tukija. Sekään ei halunne sekaantua kriisiin.


Sotilaallinen väliintulo Ensimmäinen sotilaallisen väliintulon keino olisi mitä luultavimmin lentokielto. Siinä Gaddafin koneita estettäisiin tulittamasta kapinallisia. Pelotteena olisi koneiden tuhoaminen. Kiellon toimeenpano pitäisi aloittaa Libyan ilmatorjunnan pommituksilla. YK:ssa lentokieltoa ajavat ainakin Britannia ja Ranska. Vastahakoisia ovat olleet Yhdysvallat ja etenkin Venäjä. Molemmat ovat turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä.


Rankempi keino olisi ilmatuen tarjoaminen, esimerkiksi pommittamalla Gaddafin sotilastukikohtia. Lentokiellon lisäksi kapinalliset ovat pyytäneet myös tätä.


Raskain muoto olisi ulkovaltojen jalkaväen tunkeutuminen Libyan maaperälle. Edes kapinalliset eivät kannata tätä vaihtoehtoa.