Esikaupunkien outo agenttitarina
Etelä-Suomen Sanomat
Elina Tuukkanen

Pidätykset saattoivat olla merkki Obama-oppositiosta.

Kymmenen vakoojan tarina oli kuin suoraan Hollywoodista. Yhdysvaltain viranomaiset pidättivät heidät kesäkuun lopussa seurattuaan ryhmän toimia vuosikausia. Pidätykset olivat yllätys, ja lisää ihmeteltävää tuli.

Amerikkalaisessa mediassa on kysytty, miksi FBI alkoi toimia heti sen jälkeen, kun presidentit Barack Obama ja Dmitri Medvedev olivat lämmitelleet suhteita Medvedevin Yhdysvaltain-vierailun aikana.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijalla Charly Salonius-Pasternakilla on kaksi vaihtoehtoista vastausta. Yhdysvaltain hallinnon sisällä jotkut halusivat vaikuttaa kielteisesti amerikkalaisten ja venäläisten suhteiden parantumiseen. Tai, toiseksi, pidätysmääräys yksinkertaisesti ajoittui tähän vaiheeseen siksi, että viranomaisbyrokratia oli saanut kerätyksi tarpeeksi tietoa pidätyksiä varten.

Obama ja Medvedev ovat molemmat vakuuttaneet, ettei tapahtuma vaikuta maiden suhteisiin. Presidentit ovat selvästi halunneet saada tarinan nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

Väärät paperit

Puolentoista viikon ajan Yhdysvalloissa on kummasteltu, mitä ihmettä väärän henkilöllisyyden turvin eläneet ihmiset puuhasivat.

Kymmenestä pidätetystä kolme käytti omaa nimeään. Kahdeksan eli rahakasta perhe-elämää ja kasvatti Yhdysvalloissa syntyneitä lapsiaan itärannikon kaupunkien pientaloalueilla. Ensimmäinen heistä matkusti Yhdysvaltoihin 1990-luvun alussa.

Joitakin vuosia sitten joukkoon liittyi nuori nainen, jota pidätyksen jälkeen kutsuttiin Bond-tytöksi. Ex-aviomiehensä mukaan brittinimeä käyttänyt Anna Chapman, 28, oli tyttönimeltään Anna Kushtshenko. Naisen isän kerrotaan olleen entinen KGB-vakooja.

Yksi Venäjälle perjantaina matkustaneista oli syntyperältään perulainen Amerikan kansalainen. Yhdysvalloissa pidätettyjen lisäksi amerikkalaiset yrittivät saada Kyproksessa kiinni yhdennentoista henkilön. Koko ryhmän pyörittäjäksi epäilty Chistopher Metsos kuitenkin katosi.

Vakoojarenkaan väitetään välittäneen Venäjälle tietoja radiosähkein ja internetissä salakirjoituksella, jota oli piilotettu nettikuviin, tai esimerkiksi näkymättömällä musteella kirjoitetuin viestein.

Rahaa he saivat ilmeisesti kantamalla käteistä ulkomailta tai kohtaamisista, joissa setelikääröjä yritettiin sujauttaa saajalle salaa.

Ei vakoilusyytettä

Satelliitti- ja informaatioteknologia on kehittynyt niin paljon, että sitä ei välttämättä osattu ennakoida ryhmän valmistautuessa työhönsä. Salonius-Pasternak pitää sitä yhtenä mahdollisena syynä siihen, miksi renkaan toiminta vaikutti lehtitietojen valossa hyödyttömältä.

Väitetyn vakoojarenkaan jäseniä ei lopulta syytetty virallisten salaisuuksien vakoilusta vaan laittomasta maassa olosta, toiminnasta vieraan vallan tiedustelijana ilman että siitä olisi ilmoitettu amerikkalaisviranomaisille, sekä rahanpesusta. Rahanpesusyyte kaatui vaihtokaupan vuoksi.

– Heitä ei siis syytetty vakoilusta suoraan, mutta kukaan ei nyt tiedä, mitä kaikkea muuta siellä on verhojen takana tapahtunut, Salonius-Pasternak miettii.

Hän pitää mahdollisena, että vastaavanlaisia muitakin ryhmiä toimii Yhdysvalloissa.

– Olisin yllättynyt, ellei niin olisi. Yhdysvallat on esimerkiksi Suomea paljon helpompi elää ilman minkäänlaista virkamieskontrollia, tutkija sanoo.

Yksi vakooja- epäilty yhä kateissa

Yhdysvallat pidätti kesäkuun lopulla kymmenen ihmistä epäiltynä Venäjälle vakoilusta.

Epäillyt pidätettiin New Yorkissa, Bostonissa, Virginiassa ja New Jerseyssä. Heidän joukossaan oli neljä pariskuntaa.

Yksi epäilty on edelleen kateissa. Hän jäi kiinni Kyproksessa, mutta katosi päästyään vapaaksi takuita vastaan. Miestä epäillään vakoojarenkaan pyörittäjäksi.

Torstaina epäillyt tunnustivat oikeudessa vakoilleensa Venäjän hyväksi. Yhdysvaltalainen tuomioistuin määräsi heidät karkotettaviksi.

Perjantaina Venäjän presidentti Dmitri Medvedev armahti neljä vankia, jotka on tuomittu Venäjällä vakoilusta länsimaiden hyväksi.

Yhdysvaltojen ja Venäjän vakoojavaihto tapahtui Wienin lentokentällä Itävallassa.