EU-tuntijat: Talouspriimusten valta kasvaa
Helsingin Sanomat
Petja Pelli

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela kommentoi EU:n talouspolitiikan tulevaisuutta Helsingin Sanomien haastattelussa.

Valtiotieteen tohtori Esko Antola ja EU-tutkija Juha Jokela uskovat, että valtaa tulee todella siirtymään entisestään taloutensa hyvin hoitaneille euromaille. Siirtymisen tavasta tosin ei ole selvyyttä.


Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusta johtava Jokela arvioi, että ensi kädessä muutos merkitsee AAA-kerhon epävirallista sananvallan lisääntymistä euroryhmän sisällä.


“Näillä mailla olisi vastuu ja velvollisuuskin tuoda päätösesitykset pöytään”, hän sanoo.


Jokela ei usko, että euron ydinryhmän vahvistuminen johtaisi EU:n sääntöjen muutoksiin ainakaan lyhyellä aikavälillä. Stubb sanoi puheessaan, ettei hän kannata uusia EU-instituutioita.


EU:n konkarikommentaattori Antola ymmärtää talouskurin tarpeen, mutta ihmettelee luottoluokitusten korostumista.


“Luottoluokittelijathan ovat firmoja. Euroopan sisäisen valtarakenteen määrittely annettaisiin Euroopan ulkopuolelle yksityisille yrityksille, joilla ei ole minkäänlaista demokraattista kontrollia.”


Antolan mielestä järjestely huonontaisi EU:n muutenkin kehnoa hyväksyttävyyttä kansalaisten silmissä. Hänen mielestään jaottelun, jos sitä tehdään, pitäisi perustua EU:n omille säännöille.


Yksi esillä ollut ehdotus rankaisisi EU:n kasvu- ja vakaussopimusta rikkovia maita äänivallan menetyksellä unionin elimissä.


Sopimuksen mukaan julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei saa ylittää 60:tä prosenttia.


Jokela ja Antola arvioivat, että ehdotuksella on edessään kivinen tie jäsenvaltioissa.


Antola kuitenkin arvioi Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaan, että EU:n perussopimuksiin on taas pian kajottava ja että kirjauksiin on tulossa myös mahdollisuus rangaista talousraameista lipsuvia.

“Lissabonin sopimukseen jäi valuvika. On yksi raha ja 27 talouspolitiikkaa”, Esko Antola sanoo.