Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Antto Vihma on saanut merkittävän rahoituksen Suomen Akatemialta. Vihman hankkeessa tutkitaan läpinäkyvyyttä kansainvälisessä ilmastohallinnassa. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto ja Ulkopoliittinen instituutti FIIA.

Nelivuotinen hanke sai rahoitusta 559 810 euroa, josta FIIA:n osuus on 279 810 euroa.

Vihman ja Itä-Suomen yliopiston ilmasto-oikeuden ja -politiikan professori Harro van Asseltin hanke tutkii läpinäkyvyystoimien vaikutuksia kansainvälisessä ilmastohallinnassa. Hankeen lähtökohtana on ajatus siitä, että valtioiden raportoinnin ja kansainvälisen arvioinnin läpinäkyvyys voi vahvistaa vastuunkantoa ja parantaa tehokkuutta globaalissa hallinnassa.

”Kansainvälisellä ilmastohallintajärjestelmällä on yli 20 vuoden kokemus valtioiden raportoinnista ja näiden raporttien arvioimisesta asiantuntijoiden ja muiden maiden toimesta. Silti syvällistä tutkimusta siitä, miten raportointi ja arviointi on toiminut ja miten se vaikuttaa kansallisella tasolla, on vähän”, Vihma sanoo.

”Meidän tavoitteenamme on täyttää tämä tyhjiö. Tutkimme sitä, miten läpinäkyvyyteen usein yhdistetyt hyveet, kuten sen väitetty vaikutus vastuunkantoon ja tehokkaampaan hallintaan, toteutuvat käytännössä kansainvälisessä ilmastohallinnassa.”

Hankkeessa yhdistyvät oikeudellinen analyysi ja politiikan tutkimus. Maakohtaisia tutkimuksia tehdään Yhdysvalloista, Intiasta, Etiopiasta ja Suomesta. Tavoitteena on avata raportoinnin ja arvioinnin vaikutuksia yksittäisten valtioiden lisäksi kolmannelle sektorille ja kansainvälisille järjestöille. Hankkeessa tarkastellaan erityisesti Pariisin ilmastosopimuksen läpinäkyvyyttä.

”Pariisin ilmastosopimuksen täytäntöönpano on tärkeä testi kansainväliselle hallinnalle laajemminkin. Hanke tarkastelee sitä, voivatko raportointi ja arviointi edistää Pariisin sopimuksen kunnianhimoisia tavoitteita”, Vihma kertoo.

Henkilökohtaisesti Vihmalle hanke tarkoittaa mahdollisuutta työskennellä tärkeän aiheen ja osaavan ja tutun ryhmän kanssa.

”Odotan innolla, että pääsen työskentelemään pitkäaikaisen ystäväni ja mahtavan kollegan professori Harro van Asseltin kanssa. Hankkeeseen on saatu mukaan myös muita huippuluokan toimijoita, kuten Oxfordin yliopisto Britanniasta, Centre for Policy Research -tutkimuskeskus Intiasta ja Wageningen yliopisto Alankomaista.”

Suomen Akatemia kertoi torstaina, että tämän vuoden rahoitussumma on 29 miljoonaa euroa, ja se jaetaan 58 kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimukseen keskittyvän hankkeen kesken.

Tutustu myös: Antto Vihman johtama Ilmastonmuutoksen politiikka -hanke

Tutkimusprofessori