Gazan avustuslaivaisku: Israel ampui omaan nilkkaansa
Suomen Kuvalehti
Teppo Tiilikainen

Israelin armeijan maanantainen isku kansainväliseen avustussaattueeseen tuomittiin laajasti ympäri maailman. YK, EU ja Venäjä vaativat riippumatonta selvitystä siviilien kuolemaan johtaneista tapahtumista.

Turkki syytti Israelia valtioterrorismista, ja Gazassa valtaa pitävä Hamas-liike kehotti muslimeja protestoimaan Israelia vastaan kaikkialla maailmassa.

Egypti avasi tiistaina Rafahin rajanylityspaikan humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Timo Behr arvelee, että vaatimukset muidenkin raja-asemien avaamiseksi kasvavat.
Hyökkäyksellä saattaa olla vaikutuksia myös palestiinalaisten sisäisiin voimasuhteisiin – radikaali Hamas hallitsee toistaiseksi Gazaa, ja länsimaiden tukema Fatah on vallassa Länsirannalla.

”Voi olla, että Hamas nousee tämän kriisin voittajaksi, jos saarto loppuu ja Hamas pystyy luomaan suhteita länteen. Siinä tapauksessa Israel ampui omaan nilkkaansa”, Behr sanoo.

Israel eristi Gazan ulkomaailmasta kolme vuotta sitten, kun Hamas nousi vaalien jälkeen valtaan. Saartoa on arvosteltu ulkomailla, koska se kurjistaa tavallisten gazalaisten elämää.

Gazaa on luonnehdittu ”maailman suurimmaksi vankilaksi”. Runsaan 40 kilometrin pituisella ja kymmenen kilomeriä leveällä kaistaleella asuu 1,5 miljoonaa ihmistä. Työttömyys lähentelee 50:tä prosenttia, mutta myös työssä käyvien elintaso on laskenut, koska hallitus on joutunut leikkaamaan julkisen sektorin palkkoja ja korottamaan veroja.

Israel yrittää estää saarrolla raketti-iskut Gazasta ja heikentää samalla Hamasin asemaa. Taktiikka on onnistunut jossakin määrin – raketti-iskut ovat hiipuneet ja jatkuva talouskriisi on nostattanut kritiikkiä Hamasin huonoa hallintoa kohtaan.

Mutta nyt syypää kaikkiin ongelmiin löytyy gazalaisten silmissä taas rajan takaa Israelista.

Pulaa kaikesta

Gaza on elänyt vuosia täysin kansainvälisen avun varassa. Sen lentokenttä ja satamat on suljettu, mutta Israel on päästänyt viikoittain rajan yli noin 15 000 tonnia ruokaa ja muuta apua.

YK:n mukaan se on vain neljäsosa tarpeesta. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että kolmannes alle viisivuotiaista lapsista kärsii anemiasta.

”Gazaan on saanut viedä jonkin verran humanitaarista apua, mutta esimerkiksi sementin vieminen on kielletty. Se on vaikeuttanut jälleenrakennusta”, Behr sanoo.

YK:n mukaan valtaosa parin vuoden takaisen sodan tuhoista on yhä korjaamatta. Rajakaupan arvo on romahtanut saarron aikana neljännekseen, mutta tavaraa virtaa jonkin verran myös Egyptin vastaiselle rajalle kaivettujen salakuljetustunnelien kautta. Gazaan salakuljetetaan tiettävästi sitä kautta myös aseita.

Gazan satamiin on päästetty joitakin avustuslaivoja, mutta tällä kertaa Israel ilmoitti jo etukäteen, ettei Kyproksesta lähtenyttä saattuetta päästetä läpi. Se johtuu todennäköisesti siitä, että tempaus herätti jo etukäteen kansainvälistä huomiota ruotsalaiskirjailija Henning Mankelin, Yhdysvaltain entisen Irakin-suurlähettilään Edward Peckin ja muiden tunnettujen rauhanaktivistien ansiosta.

Kuuden laivan saattue lähti Kyproksesta kohti Gazaa viime sunnuntaina iltapäivällä. Aluksilla oli yli 700 ihmistä ja 10 000 tonnia humanitaarista apua.

Matka sai dramaattisen käänteen maanantain vastaisena yönä, kun Israelin erikoisjoukot hyökkäsivät aluksille. Saattueen suurimman laivan, turkkilaisen Mavi Marmaran matkustajat ryhtyivät vastarintaan.

Yhteenotossa kuoli ainakin yhdeksän siviiliä ja kymmeniä haavoittui. Suurin osa uhreista oli turkkilaisia.

Avustussaattueen järjestäneen Vapaa Gaza -kansalaisjärjestön mukaan sotilaat pudottautuivat laivalle helikopterista ja avasivat tulen nukkuvia matkustajia kohti. Israel puolestaan väittää, että sotilaat ampuivat vasta jouduttuaan hyökkäyksen kohteeksi.

Laivalla kuvatut videot osoittavat, että aktivistit puolustautuivat metalliputkien avulla. Israelilaisten mukaan heillä oli myös veitsiä, kirveitä ja pistooleja. Israel on syyttänyt aktivisteja aseiden salakuljetuksesta ja yhteyksistä terroristijärjestö al-Qaidaan.

”Se on halpaa propagandaa”, sanoo Vapaa Gaza -järjestön tiedotustiimiin kuuluva tohtori Arafat Shoukri, joka johtaa eurooppalais-palestiinalaista yhteistyöneuvostoa.

”Tutkimme jokaisen laivan ennen kuin ne lähtivät liikkeelle. Yhdessäkään ei ollut minkäänlaisia aseita”, hän vakuuttaa.

Shoukrin mukaan lastina oli peruselintarvikkeita ja muuta humanitaarista apua.

Vapaa Gaza on onnistunut aiemmin lähettämään alueelle viisi alusta. Järjestö aikoo jatkaa toimintaansa Israelin iskusta huolimatta.

”Me yritämme pitää gazalaiset hengissä. Israel hyökkäsi saattuetta vastaan lopettaakseen kaiken Euroopasta tulevan avun”, Shoukri sanoo.

Israel rikkoo lakeja

Väkivaltainen operaatio tahrasi pahasti Israelin jo ennestään kehnoa mainetta. Isku tehtiin kansainvälisillä vesillä, missä avustuslaivoilla oli täysi oikeus liikkua.

”Israel on saatava vastuuseen tästä rikoksesta”, Shoukri vaatii.

Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan kysymys oli itsepuolustuksesta. Hänen mielestään Israelin hallitus ei rikkonut lakia, koska se on sodassa Hamasia vastaan.

Kansainvälisen oikeuden tuntijat ovat toista mieltä. Arvostettu Princetonin yliopiston professori Richard Falk korostaa, että Israelin yksipuolisesti julistama 68 meripeninkulman turvallisuusvyöhyke rikkoo kansainvälistä lakia.

”Se on perusteeton ja laiton provokaatio merten vapauden periaatetta vastaan”, hän totesi maanantaina.

Amerikanjuutalainen Falk on kritisoinut aikaisemminkin Israelin toimia. Israelin viranomaiset pidättivät hänet ja karkottivat maasta pari vuotta sitten, kun hän oli menossa tekemään YK:lle selvitystä Gazan tilanteesta.

Falkin mukaan Israel rikkoo jatkuvasti kansainvälisiä lakeja. Se on mahdollista, koska Yhdysvallat tukee Israelia ja EU seuraa tilannetta säyseästi sivusta.

Hyökkäys vaikeuttaa Israelin suhdetta Yhdysvaltoihin. Se näkyi jo tiistaina, kun pääministeri Netanjahu perui matkansa Washingtoniin.

Israel on jäämässä yhä pahemmin eristyksiin. Suhteet toiseen merkittävään tukijaan, Nato-maa Turkkiin ovat täysin jäissä. Turkin hallitus on raivoissaan Israelille ja tuhannet turkkilaiset ovat osoittaneet mieltään iskua vastaan Ankarassa ja Istanbulissa.

”Maiden suhteet olivat jo ennestään jännittyneet, koska Turkki on pitänyt yhteyksiä Iraniin”, Behr sanoo.

”Israelissa ei pidetä myöskään siitä, että eräässä turkkilaisessa televisiosarjassa ymmärretään palestiinalaisten ongelmia ja näytetään, kuinka aggressiivisesti Israelin turvallisuusjoukot toimivat.”