Gazan tilanne veitsenterällä - Oliko tämä viimeinen niitti?
Iltalehti.fi
Stafan Leppänen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Timo Behr kommentoi Iltalehden haastattelussa 21.11. bussiin kohdistettua pommi-iskua Tel Avivissa. 

 

 

Tel Avivin pommi-isku voi pahimmassa tapauksessa kariuttaa rauhanneuvottelut ja johtaa Israelin maahyökkäykseen.

Lähi-idässä neuvotellaan nyt kiivaasti, jotta Israelin ja Hamasin välille saataisiin edes tilapäinen tulitauko. Neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan osapuolten välillä on yhä jyrkkiä erimielisyyksiä.

Samaan aikaan väkivaltaisuudet jatkuvat jo kahdeksatta päivää. Israelin asevoimat iski useisiin kohteisiin yön ja aamun aikana. Gazasta on ammuttu lisää raketteja. Iltapäivällä Tel Avivissa Israelissa räjähti bussiin asetettu pommi. Kyseessä oli Israelin mukaan terroristihyökkäys, mutta iskun tekijöistä ei ole vielä varmaa tietoa.

Iltalehden haastattelemat suomalaisasiantuntijat uskovat tulitaukoon, mutta tilanne voi muuttua nopeasti, jos Hamas iskee merkittävään kohteeseen Israelin puolella. Tähän riittäisi vaikkapa kouluun ammuttu raketti – tai Tel Avivin pommi-isku.

– Pommi-isku tekee tilanteesta paljon vaikeamman, etenkin kun Hamas vaikuttaa olevan sen takana, vaikka vielä on liian aikaista olla varma siitä. Tämän myötä mahdollinen maahyökkäys on entistä lähempänä, Ulkopoliittisen instituutin (UPI) tutkija Timo Behr sanoo.

– Jos Hamas ryhtyisi nyt tekemään pommi-iskuja raketti-iskujen ohella, mahdollisuudet tulitaukoon heikkenisivät selvästi. Nyt voidaan odottaa vähintään voimakasta vastaiskua Israelin puolelta.

Vaalit vaikuttavat

Ulkoministeriön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkö Helena Tuuri on toiveikas tulitauon suhteen, vaikka huomauttaakin, että Gazan tilanteesta on tällä hetkellä vaikea saada kokonaiskuvaa.

– Kyllähän se ilman muuta kaikkien intressissä on, hän sanoo.

Israelin maajoukot hyökkäsivät viimeksi Gazaan tammikuussa 2009. Samanlainen operaatio ei olisi nyt kenenkään etu.

– Israel on ilmoittanut, että he suosivat diplomaattista ratkaisua eivätkä maahyökkäystä. Maahyökkäyksestä tulee niin paljon siviiliuhreja, että se lisää katkeruutta ja vetää umpisolmua entistä tiukemmalle, Tuuri sanoo.

Konfliktin taustalla vaikuttaa Israelissa vuoden alussa järjestettävät ennenaikainen parlamenttivaali, jossa pääministeri Benjamin Netanjahun konservatiivinen Likud-puolue tavoittelee vaalivoittoa. UPI:n Behr huomauttaa, että Israelin kansa on toistaiseksi tukenut ilmaiskuja. Esittelemällä menestyksekkään ilmakampanjan tuloksia Netanjahu voi paistatella kansansuosiossa. Kannatus saattaa kääntyä rivakkaan laskuun, jos Israel lähtee maahyökkäykseen.

– Maahyökkäyksessä Netanjahu voi menettää kaiken, muttei saada juuri mitään, Behr tiivistää.

Vaikea operaatio

Israelin asevoimat ovat maailman kehittyneimpien joukossa. Silti isku Gazaan olisi haastava operaatio, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén.

– Gazan pieni alue on yhtä isoa asutuskeskusta. Miten Israelin puolustusvoimat sinne menee ja ennen kaikkea miten se sieltä pääsee pois, ettei jää pitkään ja kuluttavaan taisteluun jumiin, Sirén kuvailee.

– Israelin pitäisi säilyttää kasvonsa, jos se lähtee Gazaan maajoukkojensa kanssa. Raskasta kalustoa ei mielellään viedä asutuskeskuksiin, koska siellä ne ovat helposti tuhottavissa.

Vaikka tulitauko saataisiin aikaiseksi, sen rikkominen voisi saada Israelin laajentamaan operaatiotaan nopeasti. Maanpuolustuskorkeakoulun Sirénin mukaan pelissä on myös Israelin sotilaallinen uskottavuus.

Hamas puolestaan on kuluttamassa loppuun rakettiarsenaaliaan, eikä järjestö voi pitkään jatkaa aggressiivista tulitusta Israelin puolelle. Ongelmana tosin on, että Gazan muut, vielä radikaalimmat ryhmät eivät välttämättä halua tulitaukoa. Viikko sitten surmattu Hamasin sotilaallisen siiven komentaja Ahmed Jabari pystyi tiettävästi jossain määrin pitämään ääriryhmät kurissa, mutta nykytilannetta on vaikea arvioida.

Tulitauko ei ratkaisu

Pitkittyvästä kriisistä kärsivät ennen kaikkea siviilit, muistuttaa ulkoministeriön Helena Tuuri.

– Siviilien kärsimys pitäisi saada loppumaan heti, hän sanoo. - Tilanteen pitkittyminen nostaa katkeruutta molemmin puolin ja kärjistää asenteita, mikä on huolestuttavaa. Pidemmällä tähtäimellä olisi todella tärkeä saada Lähi-idän rauhanprosessista rauhanneuvottelut uudestaan käyntiin.

Myös UPI:n Behr huomauttaa, ettei tulitauko sinänsä ratkaise mitään, jos kukaan ei pyri kestävämpään ratkaisuun. Israelin ja Hamasin välillä on nyt ollut tulitaukoja toisen perään.

– Mikään ei viittaa siihen, että asiat muuttuisivat tulevaisuudessa, hän sanoo.