Hillary Clintonin seuraajasta on yhä ainoastaan arvailuja
Aamulehti
Päivi Kerola

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi Aamulehden haastattelussa 9.11. kenet Yhdysvaltain presidentti Obama valitsee ulkoministeri Clintonin seuraajaksi.

 

USA: Entinen presidenttiehdokas Kerry ja YK-lähettiläs Rice vahvoja ehdokkaita

Jatkokautensa alkajaisiksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama menettää yhden tärkeimmistä ministereistään.

Ulkoministeri Hillary Clintonin seuraajaa on arvuuteltu Yhdysvalloissa jo kuukausia. Keskiviikkona Clinton vahvisti ulkoministeriön tiedottajan välityksellä, että hän aikoo astua syrjään Obaman ensimmäisen kauden päättyessä tammikuun lopussa.

– Hän aikoo olla seuraajansa tukena siirtymäkauden ajan, ja sen jälkeen hän palaa yksityiselämään ja lepää, sekä ajattelee ja kirjoittaa, tiedottaja Victoria Nuland sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi, että Obama todennäköisimmin valitsee Clintonin seuraajaksi joko Yhdysvaltain YK-suurlähettilään Susan Ricen tai Massachusettsin senaattorin John Kerryn. Kerry oli demokraattien presidenttiehdokas vuoden 2004 vaaleissa ja hävisi tuolloin George W. Bushille.

Kolmas amerikkalaisspekuloinneissa tiuhaan pinnalla ollut nimi on Thomas Donilon, Obaman turvallisuusneuvonantaja.

– Doniloniin en usko. Ei sillä, etteikö hänellä olisi asiaosaamista, mutta kuinka sen kauniisti sanoisin… Yhdysvaltain ulkoministerillä täytyy olla gravitasta, vetovoimaa. Susan Rice sentään tuntee ison osan maailman johtajista, Salonius-Pasternak sanoo.

– Mustaa hevosta mietitään varmasti, mutta en todella tiedä, kuka se voisi olla.

Myös Hillary Clinton oli vuonna 2008 musta hevonen, sillä hän oli demokraattien esivaaleissa Obaman tiukin vastustaja. Loka lensi puolin ja toisin, mutta vaalien jälkeen Obama valitsi kilpailijansa vastuuasemaan.

Suuret saappaat

Seuraajalleen Clinton jättää ”sellaiset saappaat, että niitä on hyvin vaikea täyttää”, Salonius-Pasternak sanoo.

– Ei vain persoonallisuutensa, vaan asiaosaamisensa takia. Tietyti myös agenda seuraavalle ulkoministerille on hyvin vaikea.

Hän nostaa asialistalta esiin erityisesti Yhdysvaltain ja Iranin kahdenväliset neuvottelut, Lähi-idän rauhanprosessin ja Kiinan-suhteet.

Yhdysvallat ilmoitti lokakuussa olevansa valmis osallistumaan kahdenvälisiin neuvotteluihin maan ydinohjelmasta, jota iranilaiset väittävät rauhanomaiseksi ja länsimaat epäilevät ydinaseeseen tähtääväksi.

– Pitkällä tähtäimellä tärkeimpänä tehtävänä pidän Kiinan-suhteen institunalisoimista niin, ettei se riipu henkilösuhteista. Että johtajasta huolimatta järjestetään tietyt tapaamiset.

Salonius-Pasternakin mukaan kukaan ei syytä uutta ulkoministeriä siitä, jos neuvottelut Iranin kanssa epäonnistuvat, koska niin on käynyt monelle muullekin. Mutta jos suhteet Kiinaan menevät pilalle liian aggressiivisuuden vuoksi, seurauksena on isompi ongelmavyyhti.

JOHN KERRY, 68

Tällä hetkellä Massachusettsin senaattori ja senaatin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja. Pyrki presidentiksi vuonna 2004 demokraattien ehdokkaana Irakin sotaa vastustavalla kampanjalla, mutta hävisi George W. Bushille. Taisteli itse Vietnamissa. Vuosikymmenten kokemus politiikasta.

Vaimo Teresa Heinz Kerry tunnetaan siitä, että hän peri Heinzin ketsuppiyhtiön edesmenneeltä ensimmäiseltä aviomieheltään.

SUSAN RICE, 47

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs vuodesta 2009 alkaen. Pystyvä ja kovapintainen.

Joutui huonoon valoon sen jälkeen, kun terroristit hyökkäsivät USA:n Libyan-lähetystöön syyskuussa. Rice kutsui tapausta tuoreeltaan spontaaniksi mielenilmaukseksi. Clinton puolusti häntä myöhemmin ja sanoi, että kommentit perustuivat senhetkiseen tiedustelutietoon, eikä kyseessä ollut yritys levittää väärää tietoa.

THOMAS DONILON, 57

Presidentin turvallisuusneuvonantaja vuodesta 2010 alkaen, työskennellyt sitä ennen hallituksen virkamiehenä eri tehtävissä ja asianajajana. Barack Obaman luotettu sisäpiiriläinen, joka Valkoisessa talossa tunnetaan tehokkaana kriisien ratkaisijana.

Silti harva Washingtonin ulkopuolella tuntee hänet, ja Donilonin kykyä toimia Yhdysvaltain ulkopolitiikan kasvoina maailmalle epäillään.

Lähde: Reuters

TAUSTA

Suosionsa huipulla

Sekä maailmalla että kotimaassaan suosittu Hillary Clinton, 65, on tällä hetkellä yksi vahvimmista ehdokkaista demokraattien vuoden 2016 presidenttikilpaan.

Hänen julkisuuskuvansa Yhdysvalloissa on parantunut ulkoministerikauden aikana. Bill Clinton sanoi demokraattien puoluekokouksessa, ettei tiedä, aikooko Hillary vielä asettua ehdolle.

Charly Salonius-Pasternak arvelee, että Hillary Clinton ”lähtee nyt kirjoittamaan kirjan ja valmistautumaan ehdokkuuteen”.