Ihmisoikeudet kohentuvat hitaasti

Kiinan ihmisoikeustilanne on parantunut mutta se on yhä heikko, arvelee Amnesty Internationalin puheenjohtaja Frank Johansson.

Mielivaltaiset pidätykset ovat osa arkipäivää.

– Kiina teloittaa ihmisiä enemmän kuin muu maailma yhteensä. Nyt Kiina on kuitenkin valmis keskustelemaan asiasta. Siihen, että Kiinassa luovuttaisiin kuolemanrangaistuksesta, on vielä pitkä matka, Johansson sanoo.

Toisinajattelua silti suvaitaan koko ajan paremmin, arvelee Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Matti Nojonen.

– Nykyisin ihmisillä on mahdollisuus puhua ja julkaista juttuja, joista olisi 20–30 vuotta sitten joutunut työleirille, Nojonen sanoo.

Demokratiakehitystä kuvaa Nojosen mukaan kuitenkin malli ”kaksi eteen ja kolme taakse”. Uusia tuulia nähtiin viime viikolla YK:n yleiskokouksessa, jossa Kiinan johtaja Hu Jintao otti yllättävän vahvasti kantaa ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Johansson arvioi, että sen sijaan, että Kiina länsimaistuisi edelleen, länsimaat voivat pian seurata Kiinan esimerkkiä. Kiina näyttää, että markkinatalous voi toimia myös ilman demokratiaa.

– Itse asiassa se, mitä tapahtuu Kiinassa, voi tapahtua täällä. Ei länsimaissa kukaan juuri valita terrorismin vastaisen sodan rajoituksista kansalaisvapauksille, Johansson sanoo.