En glädjens dag
Nils-Erik Friis & Elisabet Back

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja tutkija Kristi Raik kommentoivat sanomalehti Hufvudstadsbladetissa 13.10. EU:lle myönnettyä Nobelin rauhanpalkintoa. Molemmat iloitsivat päätöksestä koska unioni on saavuttanut perimmäisen tarkoituksensa eli pysyvän rauhan.

 

Fredspriset är en bra påminnelse om vad EU handlar om, anser Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy. Det handlar inte bara om ekonomi utan främst om gemensamma värderingar.

– Denna dag är en glädjens dag, utbrast Herman van Rompuy när han mötte journalister på Villa Bjälbo efter ett möte med statsminister Jyrki Katainen (Saml).

– Jag är stolt och rörd. Att få priset mitt i den ekonomiska krisen påminner oss om vad unionen egentligen finns till för, sade van Rompuy.

Enligt honom handlar unionen om fred och välstånd och inte bara om att bevaka ekonomiska intressen.

Statsminister Jyrki Katainen konstaterade att man inte kunde ha valt en bättre dag för ett möte med ordföranden för Europeiska rådet.

– Vi kan inte få ett bättre erkännande för vad den europeiska integrationen har åstadkommit.
Påminnelse om EU:s fredsbragd

EU-forskaren Kristi Raiks första tanke var att tidpunkten för ett pris till EU är mycket speciell.

– EU har ju varit kandidat redan tidigare, men att unionen får priset just nu när den är i så djup kris är intressant, säger Raik som forskar vid Utrikespolitiska institutet.

Tanke nummer två var ändå att EU är ett strålande val.

– Unionens viktigaste bedrift är fred och stabilitet och det har unionen lyckats med. Jag hoppas att folk inser det när de hör om årets fredspristagare.

Kristi Raik nämner, precis som Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland, överbryggandet av gamla fientligheter mellan Tyskland och Frankrike och integreringen av de central- och östeuropeiska länderna efter kommunismens fall.

Hon tolkar priset som ett budskap till unionens ledare.

– Priset ska både ses ur ett historiskt och ett dagsaktuellt perspektiv. Det är en stark signal om att EU:s styre inte ska låta unionen kollapsa utan hålla integrationsprocessen vid liv, trots den aktuella krisen. Jobbet med utvidgningen är inte slutfört, fortfarande behövs det stora ansträngningar för att få stabilitet i västra Balkan.

Kollegan, direktör Teija Tiilikainen, är överraskad och mycket glad.

– Det här hade jag inte förväntat mig, men jag är verkligen glad att EU får priset mitt i den ekonomiska krisen. Det är lätt att glömma bort att unionen faktiskt är ett fredsprojekt som åstadkommit permanent fred. Om EU skulle försvinna är det inte sagt att alla medlemsländer skulle få fortsätta leva i fred. EU spelar för tillfället en viktig roll i Balkan.

Att priset kommer just nu är däremot ett politiskt ställningstagande jämte fredsdimensionen.