Itä-Ukrainan Mariupolissa räjähdyksiä ja tykkitulta – teollisuuslaitos ja huoltoasema tulessa
Helsingin Sanomat
Laura Halminen, Pekka Mykkänen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes kommentoi Ukrainan tulitaukoa Helsingin Sanomissa 6.9. Mosheksen mukaan tulitauko ei ratkaise strategisesti mitään, mutta olisi tietysti hyvä jos ihmishenkiä ei enää menetettäisi.

Putin ja Porošenko totesivat aiemmin tulitauon kestäneen.
Itä-Ukrainan perjantaina ilmoitetun tulitauon pitävyys joutui kyseenalaiseksi myöhään lauantaina, kun useat kansainväliset toimittajat raportoivat kuulleensa ja nähneensä räjähdyksiä Mariupolin kaupungin lähistöllä.
”Pum, pum, pum, kuuluu Mariupolin keskustaan”, kertoi Telegraph-lehden toimittaja Roland Oliphant Twitter-viestissään.
BBC:n toimittaja Fergal Keane puolestaan kertoi, että hän näki hotellinsa katolta leimahduksia ja kuuli räjähdyksiä.
Twitteriin ja muualle sosiaaliseen mediaan alkoi tulvia kuvia ja videoita räjähdyksistä. Moni paikallinen julisti tulitauon päättyneen ja Venäjän johtaman hyökkäyksen alkaneen, mutta säkkipimeässä tapahtuneesta tulittamisesta ei heti syntynyt selvää kuvaa.
Uutistoimisto Reuters kertoi, että Mariupolin räjähdykset olivat pitkäkestoista tykkitulta, joka kieli tulitauon rikkoutumisesta.
Reutersin toimittaja näki kaupungin rajojen sisällä olevan teollisuuslaitoksen, rekan ja huoltoaseman tulessa. Hän näki myös Ukrainan-mielisten joukkojen, panssarivaunujen ja panssaroitujen miehistönkuljetusvaunujen liikkuvan tulituksen suuntaan.
”On sattunut tykistöhyökkäys. Olemme saaneet monia iskuja, mutta meillä ei ole tietoa uhreista”, ukrainalainen virkamies kertoi Reutersille.
Uutistoimisto AFP kertoi, että taivaanrannassa näkyi paksua savua ja Ukrainalle uskollisten joukkojen tiesulku näytti olevan tulessa.
”Kaikille, jotka kysyvät: ’Kuka aloitti?’ Mahdotonta sanoa juuri nyt. Yritän saada selkeämmän kuvan aamulla, kun on turvallista tarkistaa”, BBC:n Keane twiittasi.
Mariupol on strategisesti tärkeä kaupunki, jonka valtaamista ukrainalaiset ovat pelänneet sen jälkeen kun Venäjän tukemat kapinalliset ottivat haltuunsa 40 kilometrin päässä idempänä sijaitsevan Novoazovskin pikkukaupungin.
Sekä Ukrainan armeija että separatistit syyttivät toisiaan tulitauon rikkomisesta jo perjantai-iltana. Tulitauko astui voimaan perjantaina kello 18.
Aiemmin lauantaina illalla Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko totesivat puhelinkeskustelussa, että tulitauon katsotaan toistaiseksi kestäneen. Keskustelusta kertoi uutistoimisto Reuters.
Puhelussa presidentit totesivat, että lisää askelia tarvitaan, jotta tulitauosta tulisi kestävä.
Mariupolin satamakaupungin asukkaat eivät kokeneet ilmoituksen tulitauosta rauhoittavan mieliään. Mariupoliaisia haastatteli uutistoimisto AFP, jonka uutinen julkaistiin ennen lauantai-illan tietoja räjähdyksistä kaupungin lähellä.
”Ei tämä ole tulitauko. Tämä on Porošenkon ja hänen tukijoidensa taktikointia joukkojen uudelleenorganisoimiseksi”, sanoi AFP:lle tarkastuspisteellä partioinut separatisti.
Mikään ei ole muuttunut, arvioi venäläinen Vladislav Lobzin Mariupolissa. ”Jopa entinen presidentti Kutzma sanoi, että taistelut jatkuvat.” Kutzma oli yksi Minskissä tulitauosta neuvotelleista.
”On vain ajan kysymys, milloin tulitauko rikotaan”, sanoi Aleksei Maksimov, metallityöntekijä Mariupolista sanoi happamasti AFP:lle. ”Tämä siksi, että venäläiset ”veljemme” eivät lopeta, ennen kuin ovat saaneet likaiset hommansa valmiiksi.”
Uusia EU-pakotteita Venäjää vastaan ei välttämättä tule, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes. Niistä kun ei ole yksimielisyyttä.
”Jos pakotteita vielä määrätään, pidän sitä toki reiluna. Venäjän suorasta osallistumisesta Ukrainassa on todisteita. On tärkeää antaa poliittinen signaali, ettei toiminta ole hyväksyttävää.”
EU:n laatimat lisäpakotteet koskevat samoja aloja kuin aiemmat pakotteet. Lauantain vastaisena yönä valmistunut lisäpakotelista on tarkoitus hyväksyä jäsenmaissa maanantaina.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy ja Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kertoivat EU-johtajille lähetetyssä kirjeessä, että sanktiolistalle on päätymässä Itä-Ukrainan kapinallisjohtajia, Venäjän valtaaman Krimin hallitus ja venäläisiä päättäjiä sekä oligarkkeja.
STT:lle asiaa kommenoineen ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan lisäpakotteilta voidaan vielä välttyä, jos tulitauko pitää ja Ukrainassa pyritään aidosti kohti neuvottelupöytää.
Arkady Moshes pitää tulitaukoa väliaikainen ratkaisuna, joka ei oikeastaan ole ratkaisu.
”Olisi tietysti hyvä, jos ihmishenkiä ei enää menetettäisi, mutta strategisesti ottaen tulitauko ei ratkaise mitään. Donetsk ja Luhansk todennäköisesti jatkavat itsenäisyyden tavoittelemista muodossa tai toisessa. Myöskään läheskään kaikki Ukrainan taistelijat eivät ole olleet tulitauosta mielissään.”
Moshes löytää Venäjän armeijan läsnäolosta Ukrainassa nyt tulitaukotilanteessa yllättävän, hyvän puolen.
”Venäjän armeija toimii kurinalaisemmin kuin kapinalliset, sen ovat sanoneet Ukrainankin armeijan edustajat. He noudattavat saamiaan ohjeita. Ongelma heidän paikalla olemisessaan on pikemminkin strateginen.”