'James Bondilta' evätään laskeutumislupa Suomeen
Demokraatti
Seppo Peltoníemi

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen kommentoi sanomalehti Demokraatissa 27.11. Supon virkavapaalla olevan päällikön Ilkka Salmen lausuntoa, missä tämä ehdotti suojelupoliisin muuttamista tiedustelupalveluksi. Sinkkosen mukaan Suomella pienenä maana ei ole tarvetta luoda mitään operationaalista omaa “CIA-systeemiä”.

 

Puolustusvoimat tekee jo tiedustelutoimintaa ulkomailla

 

Puolustusvoimat haluaisi harjoittaa salaista peitetoimintaa tietoverkoissa vakavien rikosten estämisessä ja paljastamisessa.

Myös suojelupoliisi haluaisi laajentaa toimivaltaansa. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi syyskuussa, että Supolla olisi haluja lisätä keinovalikoimaansa esimerkiksi salainen kotietsintä.

Supon virkavapaalla oleva päällikkö ja EU:n tilannekeskuksen johtaja Ilkka Salmi ehdotti viikonvaihteessa, että suojelupoliisilla pitäisi olla tiedustelutoimintaa myös ulkomailla,

– Itse asiassa puolustusvoimat tekee jo tiedustelua ulkomailla. Tosin se on aika rajattua, ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen huomauttaa.

– Supon tehtäviin kuuluu vastavakoilu ja poliittisten ääriliikkeiden seuraaminen. Supolla olisi haluja lisätä tietoja niistä maista, joista Suomeen on tulossa kansalaisia. Toistaiseksi nämä asiat kyetään selvittämään ulkoministeriön virkamiesten avulla, hän lisää.

 

Kepillä
jäätä

 

– Kenties tässä koetellaan vähän kepillä jäätä.

Teemu Sinkkonen viittaa Supon virkavapaalla olevan päällikön Ilkka Salmen lausuntoon, missä tämä ehdotti suojelupoliisin muuttamista tiedustelupalveluksi.

– Minusta Suomella pienenä maana ei ole tarvetta luoda mitään operationaalista omaa ”CIA-systeemiä”.

Teemu Sinkkonen muistuttaa siitä, että EU:ssa on jo oma keskitetty tiedustelutoiminta.

– Sen kehittely on vielä kesken, mutta jos Suomi perustaisi oman järjestelmän, se olisi eräänlainen vastavirta ja ristiriitaista sille, että näinä aikoina pyritään enemmänkin luomaan yhteisiä rakenteita kuin perustelemaan erillisiä järjestelmiä, hän toteaa.

Sisäministeri Päivi Räsänen (krist.) ja puolustusministeri Carl Haglund (r.) suhtautuvat Supon ja armeijan toiveisiin kielteisesti.

 

SDP
ei innostu

 

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kertoo Demokraatille, että hän on sekä Supon että puolustusvoimien tiedusteluvaltuuksien lisäämishaluissa pelkästään tiedotusvälineistä tulleen tiedon varassa.

– Ei näistä asioista ole SDP:n porukoissa keskusteltu. En ymmärrä, mistä tällainen halukkuus ja toiveikkuus on lähtöisin.

Backmanin mukaan asia on vieras eduskunnassa laajemminkin.

– Ainakaan minun korviini ei tällaisista suunnitelmista ole kuulunut mitään. Minä en ole innostunut tällaisten valtuuksien kasvattamisesta, hän toteaa.

Seppo
Peltoniemi

Demokraatti

”Ei näistä asioista ole SDP:n porukoissa keskusteltu. En ymmärrä, mistä tällainen halukkuus ja toiveikkuus on lähtöisin.”

Poliisi kuunteli salaa satoja Suomessa

 

Poliisi käytti viime vuonna enemmän salaisia tiedonhankintakeinoja kuin aiemmin.

Televalvontalupia myönnettiin viime vuonna 1 932, kun edellisvuonna määrä oli 1 819. Televalvonnan kohteena olleiden henkilöiden määrä oli 1 498. Edellisvuonna kohteena oli 1421 henkilöä. Televalvontaa kohdistettiin 3 293 puhelinliittymään.

Telekuuntelulupia myönnettiin 2 144 viime vuonna, kun edellisvuonna määrä oli 1 798. Telekuuntelun kohteena olleiden henkilöiden määrä oli 649. Telekuuntelua kohdistettiin vuonna 2011 yhteensä 2 508 liittymään, kun edellisenä vuonna määrä oli 2 122.

Telekuuntelua käytetään erityisesti huumausainerikosten selvittämisessä. Televalvonnassa perusteena on useimmiten omaisuusrikos.