'Jännitteet voivat purkautua odottamattomasti'
Iltalehti
Olli Waris

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Venäjän toimia Ukrainassa Iltalehdessä 15.11. Aaltolan mukaan Venäjän kokonaissaldo on miinuksen puolella, sillä Ukraina on liukunut poispäin Venäjästä, talous osoittaa laskun merkkejä ja sanktiot tuntuvat purevan.
Venäjä vyöryttää sotavoimaansa Ukrainaan. Asiantuntijat arvioivat, mitä vaihtoehtoja on pöydällä.
Venäjä hyökkää
– Meillä on informaatiota, joka osoittaa, että Venäjän ilmapuolustusjärjestelmä oli toiminnassa separatistisaattueen lähellä Donetskissa, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power sanoi keskiviikkona.
Power viittasi myös Naton tietoihin, joiden mukaan venäläisiä panssarivaunuja, venäläistä tykistöä ja venäläisiä taistelujoukkoja olisi siirtynyt Ukrainaan.
Mihin Venäjä tähtää, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen erikoistutkija Tommi Koivula?
– Yksi koulukunta näkee hyökkäyksen mahdollisuuden. Tämä voisi tarkoittaa Mariupolin ja Donetskin lentokentän valloittamista ja maayhteyden luomista Krimille.
Venäjä on kiistänyt Naton väitteet. Venäjän mukaan väitteiden tueksi ei ole todisteita.
Venäjä luo epävakautta
Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Pushkov sanoi Iltalehden haastattelussa tiistaina, että Venäjä ei aio liittää Itä-Ukrainaa itseensä, mutta ei hyväksy Kiovan aseellista toimintaa alueella.
– Siksi aiomme ottaa tiettyjä askelia siihen suuntaan, että alueen väestö ei tuntisi itseään suojattomaksi, Pushkov muotoili.
Koivulan mukaan Venäjän strategisena päämääränä Ukrainassa voi olla epävakauden ylläpitäminen.
Hämmentämiseen viittasi myös keskiviikkona YK-lähettiläs Power.
– Venäjä on neuvotellut rauhansopimuksen, mutta nakertanut sitä systemaattisesti, Power paheksui ja syytti Venäjää jälleen uuden jäätyneen konfliktin luomisesta Eurooppaan.
Venäjä pullistelee
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola katsoo, että Venäjän Ukraina-politiikka on osa laajempaa kokonaisuutta, joka pitää sisällään uhkailevan retoriikan ja sotilaalliset provokaatiot.
– Venäjä kolistelee sapeleitaan, jotta se saisi paremmin äänensä kuuluville päätettäessä etenkin sen naapurimaiden ja lähialueiden asioista, Aaltola sanoo.
Myös Koivula näkee, että Venäjän tämän hetkinen sotilaallinen pullistelu Ukrainassa voi olla näytösluonteista.
– Pyritään lähettämään Ukrainan hallitukselle ja kansainväliselle yhteisölle viesti siitä, että meitä ei ajeta pois, me pysymme täällä, Koivula kuvailee.
Venäjä empii
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi jo syyskuussa, että Moskova ei ole saavuttanut Ukrainassa geopoliittisia päämääriään.
– Ukrainasta irtautunut kokonaisuus, joka kattaa vain osan Donetskin ja Luhanskin alueista, ei ole yhtä kuin Ukrainan jako. Ollaan vielä kaukana voimakkaasta Novorossijasta (osa tsaarinaikaista Venäjää), joka ulottuisi Harkovasta Odessaan, Moshes kirjoitti artikkelissaan.
Myös Aaltola katsoo, että Venäjä ei ole saavuttanut tavoitteitaan Ukrainassa.
– Kokonaissaldo on miinuksen puolella. Ukraina on liukunut poispäin Venäjästä, talous osoittaa laskun merkkejä, sanktiot tuntuvat purevan.
Jotakin pitäisi siis vielä saavuttaa, mutta mitä? Aaltola arvioi, että jännitteinen tilanne kasvattaa tahattomien tapahtumasarjojen riskiä.
– Jännitteet voivat purkautua odottamattomasti.