Janukovytš valitsi pikavoitot
Helsingin Sanomat
Suvi Turtiainen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik kommentoi Helsingin Sanomissa 29. marraskuuta Ukrainan päätöstä hylätä EU-sopimus.

Linkki artikkeliin

Text below in Finnish

EU-maat ja Ukraina tapaavat Vilnassa, vaikka niiden lähentymissopimus kaatui
Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš joutuu valitsemaan EU:n ja Venäjän välillä. Venäjän tarjoamat edut auttavat jo seuraavissa vaaleissa.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt tiivisti Twitterissä torstaina avatun Vilnan kokouksen tunnelmat.

“Mitä enemmän katson hänen sanomisiaan, sitä enemmän herää kysymyksiä siitä, mihin Ukrainan presidentti Janukovytš on maataan viemässä.”

Epäselvää on, onko presidentti päättänyt itsekään.

Viktor Janukovytšin käsissä on päätös siitä, aikooko 45 miljoonan asukkaan eurooppalaisvaltio tiivistää suhdettaan EU:hun vai Venäjään, jonka kanssa se jakaa neuvostohistorian ja slaavilaisen kulttuurin.

Viime viikon alussa Ukraina näytti etenevän kohti vapaakauppasopimusta EU:n kanssa. Sitten tuli täyskäännös: Ukraina sanoi luopuvansa sopimuksesta EU:n kanssa ainakin toistaiseksi.

Lähentymissopimus piti allekirjoittaa tänään perjantaina Liettuan pääkaupungissa Vilnassa, jossa EU-maat ja itäisen kumppanuuden maat kokoontuvat. Mukana torstain illallisella oli presidentti Janukovytš, mies, joka pilasi EU:n petaamat juhlat.

Hän näyttää isossa puvussaan neuvostokansalaiselta, ja toimii samoin kuin monet entisten neuvostomaiden johtajat. Itsevaltaisesti ja pienen lähipiirinsä etua tavoitellen. Hänen kaudellaan oikeuslaitos ja tiedotusvälineet on otettu entistä tiukemmin presidentin ohjaukseen.

Mutta Janukovytš, 63, saattaa olla kaappieurooppalainen. EU:n lähelle pyrkivä presidentti, joka haluaa modernisoida ainakin maansa taloutta, vaikkei demokratiaan uskoisikaan.

Vuoden 2004 oranssi vallankumous leimasi hänet Moskovan käskyläiseksi. Silti Janukovytš teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa presidenttinä Euroopan komissioon, ei Venäjälle.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik kutsuu Ukrainan pelaamaa peliä monen vektorin ulkopolitiikaksi.

“Yritetään saada mahdollisimman paljon hyviä etuja lännestä ja idästä”, Raik selittää.

Janukovytš haluaa vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa, koska se vahvistaisi Ukrainan taloutta pitkällä aikavälillä.

Venäjä taas on painostanut Ukrainaa viime vuodet johtamaansa tulliliittoon. Janukovytš kuitenkin pelkää sen kaventavan Ukrainan itsemääräämisoikeutta, ja on siksi pysytellyt siitä sinnikkäästi erossa.

Toisaalta Venäjä on Ukrainan suurin kauppakumppani, ja Janukovytš tarvitsee parannuksia kalliiseen kaasusopimukseen.

EU:lla on tarjota pitkä ja palkitseva suhde, Venäjällä heti kerättävät pikavoitot.

Janukovytš haluaa voittaa vaalit vuonna 2015. Hän tarvitsee pikavoittoja.

Venäjä on uhannut vaikeuttaa Ukrainan vientiä Venäjälle, jos EU-sopimus syntyy. Se lysäyttäisi Ukrainan taloutta entisestään. Toisaalta suuri osa kansasta haluaa lähemmäs EU:ta.

Yksi EU:n vaatimus on kuitenkin ollut Janukovytšin haastajan Julija Tymošenkon vapauttaminen vankilasta. Vapaa Tymošenko ja Venäjän rangaistukset olisivat yhdessä voineet olla liian suuri riski.

Vilnassa Suomea edustavan ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Vilnan kokous oli välietappi – ei päätepiste – EU:n ja Ukrainan lähentymiselle. “Odotamme, että Ukraina sitoutuu uskottavasti eurooppalaisiin arvoihin. Siitä tässä on kyse, eikä mistään kaupankäynnistä basaarimielessä”, Tuomioja sanoi