Japanin oppositio lietsoo saarikiistaa
Helsingin Sanomat
Noora Jussila

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Bart Gaens kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa 19.9. Japanin ja Kiinan välistä saarikiistaa.

 

Linkki artikkeliin Helsingin Sanomien näköislehteen, s. B 1

 

Japanin hallitus osti saaret, jottei niitä asutettaisi.

 

Japanissa saarikiista on toistaiseksi nostattanut vain pieniä mielenosoituksia. Eilen pienen mielenosoituksen järjesti oikeistolainen Gambare Nippon -ryhmä, joka on järjestänyt myös japanilaisaktivistien vierailuja saarille.

“Japanilaisetkin ovat huolissaan jännitteiden lisääntymisestä, mutta ongelma on paljon suurempi Kiinassa, jossa siihen liittyy myös kipeitä muistoja sotien aikaisista tapahtumista”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Bart Gaens.

Japanin hallitus on pitänyt kiistellyt saaret asuttamattomina ja kieltänyt maihinnousun niille. Huhtikuussa Tokion kansallismielinen pormestari Shintaro Ishihara kuitenkin ilmoitti ostavansa saaret ja suunnittelevansa pienvenesataman perustamista niille.

“Tässä tilanteessa Japanin hallitus pyrki rauhoittamaan tilannetta ostamalla saaret itselleen, jotta se pystyisi jatkamaan samaa politiikkaa kuin ennenkin. Kiinan kielteinen reaktio oli odotettavissa, ja Japani informoi Kiinaa ostohankkeesta etukäteen”, sanoo Suomen Tokion-suurlähetystön ministerineuvos Johanna Kotkajärvi.

Saarikiistassa on Japanissa kyse osittain sisäpolitiikasta.

Suur-Tokiota hallitsee pääoppositiopuolue LDP, joka hallitsi Japania yli 50 vuotta ennen vuoden 2009 vaaleja.

Kesällä saarilla käyneen hongkongilaisaktivistiryhmän jälkeen saarille rantautui myös ryhmä japanilaisia, mukana myös muutama opposition kansanedustaja.

“LDP käyttää kiistaa sisäpoliittisena lyömäaseena osoittaakseen, ettei päähallituspuolue DPJ hoida hommiaan kunnolla”, Kotkajärvi sanoo.

Japanissa saatetaan järjestää ennenaikaiset parlamentin alahuoneen vaalit jo syksyllä.

Japanin ja Kiinan oli tänä vuonna tarkoitus juhlia diplomaattisuhteidensa normalisoitumisen 40-vuotisjuhlaa.

“Tämä on ehdottomasti takaisku suhteille. Sekä Kiinan että Japanin täytyy pitää nationalismi hallinnassa, koska se voi helposti kääntyä myös mielenosoituksiksi omaa hallitusta vastaan”, sanoo Gaens.