Jemenkällor: al-Qaida har köpt gisslan
Hufvudstadsbladet
Jeanette Björkqvist

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen kommentoi Hufvudstadbladetin haastattelussa 16.1. kahden Jemenissä kidnapatun suomalaisen mahdollista myyntiä Al-Qaida -järjestölle.

 

De två finländare som sedan julhelgen hållits som gisslan av okända gärningsmän i Jemen ska ha sålts vidare till terroristgrupperingen al-Qaida. Men några bevis för det finns inte.

Det var en anonym källa inom det jemenitiska inrikesministeriet, citerad av nyhetsbyrån Reuters, som i går sade att det finländska paret och deras österrikiska vän ska ha sålts vidare till al-Qaida av en lokal klan. Gisslan ska därefter ha förts till Baydaprovinsen i södra Jemen.

I går kunde Utrikeministeriet inte kommentera sanningshalten i detta.

– Vi kan varken dementera eller bekräfta uppgifterna, säger Teemu Turunen, chef för UM:s konsulära enhet.

Anonyma jemenitiska källor brukar av hävd inte vara tillförlitliga och under gårdagen uppbådades inga uppgifter som skulle stärka påståendet, så som vilken klan som stått bakom kidnappningen.

Jemenexperten Susanne Dahlgren på Helsingfors universitet ser ingen anledning till panik.

– Reuters är den enda nyhetskällan som skrivit om al-Qaida. Ingen källa i Jemen bekräftar uppgiften vilket kan vara en bra sak.

President Sauli Niinistö talade i går i telefon med sin kollega i Jemen, Abdo Rabb Mansour. Vad som avhandlades ville inte presidentens kansli avslöja.

Finländarna och österrikaren har varit spårlöst försvunna sedan de fördes bort av beväpnade män mitt på dagen den 21 december, i ett av de områden som betraktas som de mer trygga i Jemens huvudstad Sanaa. Det har förekommit rykten om att de kidnappades av någon av traktens många klaner, som genom att ta gisslan brukar idka påtryckning och få igenom olika krav på den jemenitiska regeringen.

De klanledare som pekats ut har ändå avvisat anklagelserna och inga verifierade krav på lösen eller annat har framförts sedan den västerländska trion försvann. I vanliga fall är klanerna snabbare med att gå ut med sina krav.

Det alternativ som nu läckt ut – att de kidnappats av en klan och sedan sålts vidare till en mer organiserad gruppering – har hela tiden varit ett möjligt scenario. Men om just den här färska uppgiften är tillförlitlig är osäkert och resonemangen kring den spekulativa.

al-Qaida mer erfaret
– Det är inte uteslutet att de kidnappats av en klan som inte har någon erfarenhet av hur man förhandlar om lösensummor. Då kan det vara enklare att sälja gisslan vidare till en grupp med al-Qaida-anknytning och bättre kunskap om dylika förhandlingar, säger terrorismforskaren Teemu Sinkkonen från Utrikespolitiska institutet.

Veterligen verkar de fraktioner av al-Qaida som är baserade i Jemen främst på lokal nivå, trots att de styrs av den ideologiska referensram som riktar gevärspiporna mot västvärlden, allra främst USA. Nyligen ska en gruppering som står bakom al-Qaidas ideologi ha utlovat guld motsvarande mer än 160 000 dollar till den som dödar USA:s ambassadör i Jemen och en belöning på över 20 000 dollar till den som dödar en amerikansk soldat.

Förhandlar, ibland
Vid Skyddspolisen säger överinspektör Tuomas Portaankorva att dylika ideologiska utspel förekommer men att myndigheternas agerande i allt högre grad tvingat in jemenitiska al-Qaida i en position där man måste förhandla.

– al-Qaida har en stark roll i regionen (se fakta) men styrs främst av lokala mål att upprätta en stat med sharialagstiftning. Därefter kommer en mer regional agenda och först på tredje plats en global agenda. De senaste åren har de genomfört enstaka kidnappningar för att via förhandlingar få pengar.

Sinkkonens uppfattning är också att al-Qaidas Jemenförgrening är intresserad av att finansiera sin verksamhet, i motsats till exempelvis det Somaliabaserade terroristnätverket al-Shabaab som drivs av starka ideologiska idéer och därför har fokuserat på att döda gisslan för att sända ut sitt budskap. Av den här orsaken ser Sinkkonen att man – om det faktiskt är al-Qaida som nu har finländarna – kan försöka förhandla om en betydelsefull lösen och att gisslan, om förhandlingarna löper och någon uppbådar en lösensumma, släpps på fri fot.

– De har varit fångna så länge att det känns som en rimlig lösning, men ingen vet ju med säkerhet någonting om det riktiga läget, säger Sinkkonen.

Om, och med vem, eventuella samtal någon gång inleds sker det knappast i snabb takt. En schweizisk språklärare, som kidnappades av al-Qaida i mars i fjol, har fortfarande inte släppts fri. Förutom en lösensumma på 50 miljoner ska kidnapparna ha krävt frigivning av en större mängd fångar men förhandlingarna som sköts via de jemenitiska myndigheterna har strandat i flera omgångar.

När det gäller de kidnappade finländarna, och österrikaren, har Utrikesministeriet en aktiv roll men man är med hänvisning till säkerhetsläget i Jemen förtegen om hur och exakt vem som gör markarbetet.

– Jag kan ändå försäkra att vi gör allting vi kan för att lösa den här situationen, säger Teemu Turunen.