Jopa Joulupukki on jymäyttäjä

Matti Nojonen – haastattelu

Matti Nojosen kirjan keskeinen sisältö kertoo kiinalaisista strategioista.

Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija Matti Nojonen on suomentanut ja toimittanut kirjan Jymäyttämisen taito, mutta hän ei suostu tekemään haastattelua näkökulmasta ”miten jymäytät ystävääsi tai ketä tahansa”.

Hän kokisi moraalittomaksi antaa lukijoille jymäyttämisvinkkejä.

”Vaikka juttu kirjoitettaisiin huumorilla, siinä on tietynlaisia riskejä. Se on vähän kuin joku suomentaisi Hitlerin Mein Kampfin ja toimittaja kysyisi sitten, miten tullaan hyväksi kansallissosialistiksi”, Nojonen vertaa.

Hän haluaa mieluummin puhua kirjan todellisesta sisällöstä eli perinteisistä kiinalaisista strategiaopeista, jotka pureutuvat sodankäynnin, strategisen johtamisen ja harhaanjohtamisen taitoon.

Jymäyttämisen taito -kirjasta löytyy lukuisia sitaatteja strategiaoppien klassikkoteoksista.

Osa sitaateista liikkuu filosofisella tasolla, kuten tämä: ”Kun olet voimissasi, hämää kyvyttömyydellä; kun olet valmistautunut, teeskentele valmistautumatonta; kun olet lähellä, anna vaikutelma, että olet kaukana; kun olet kaukana, anna vaikutelma, että olet lähellä.”

Sanat ovat kiinalaisen Sunzin käsialaa, ja ne löytyvät teoksesta Sodankäynnin taito, jonka Nojonen on suomentanut alkuperäiskielestä vuonna 2005. Kirja kirjoitettiin noin 770-476 eaa.

Sunzin näkemys kuvastaa kiinalaisten strategiaoppien ydinajatusta harhauttamisen ja jymäyttämisen taidosta, jota voitiin soveltaa sodankäyntiin ja strategiseen johtamiseen.

”Priorisointilistan ykkösenä on se, että vältetään verenvuotoa. Tällöin yksi keino on turvautua psykologiseen sodankäyntiin, johon harhauttaminen kiinteästi liittyy”, Nojonen selvittää.

Kiinalaisessa ajattelussa psykologinen sodankäynti tarkoittaa sitä, että pyritään hallitsemaan vihollisen mielikuvia.

”Muutetaan vastapuolen todellisuuskuvaa, näyttäydytään vahvoina vaikka ollaan heikkoja, sanotaan toista mitä tehdään”, Nojonen pohtii.

Entä miten jymäyttäminen eroaa huijaamisesta?

”Jymäyttäminen on logiikaltaan erilainen, lievempi prosessi. Siinä kumpikin osapuoli tietää, että tässä voidaan huijata.”

Jymäyttämisessä haastavinta on se, että strategioita ei voida toistaa samanlaisina tilanteesta toiseen.

”Toimivaa strategiaa on mahdoton kopioida niin kuin onnellisuutta, rakkautta tai vaikkapa tietyn organisaation menestystä.”

Nojonen ei ota kantaa vanhojen kiinalaisten strategiaoppien moraaliin. Sen hän sanoo, että kiinalaisten ajattelu on hänen mielestään rehellisen suoraa, kun taas läntistä strategiamaailmaa leimaa kaksinaisuus.

”Meillä idealisoidaan kristillistä suoraselkäisyyttä, mutta samalla sotahistoria ja kansalliseepokset ovat täynnä jymäyttäjiä. Odysseuksen harharetket, Kalevala, Robin Hood, Joulupukki, nehän pursuavat jymäyttämisiä.”