Kalifatets mål är global jihad
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger kommentoi ääri-islamistien Irakiin perustamaa kalifaattia Hufvudstadsbladetissa 7.7. Mühlbergerin mukaan on uskomattoman kaukaa haettua, että terroristijärjestöllä voisi olla legitimiteettiä kalifaatin perustamiseen.

De islamistiska terroristerna i Islamiska staten IS vill sudda ut nationsgränser och skapa ett sunnimuslimskt herravälde. Men experterna är oeniga om huruvida kalifatet är ett verkligt globalt hot eller en PR-kupp.
– Det är helt idiotiskt, säger Wolfgang Mühlberger, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland då HBL ringer upp honom.
Han kommenterar beslutet av terroristgruppen Islamiska staten, IS (tidigare Isis) att utropa ett nytt kalifat, som sträcker sig över delar av Irak och Syrien – men med globala aspirationer. Det var under förra veckoslutet som Islamiska staten i Irak och Syrien bytte namn till Islamiska staten, utropade sitt kalifat och utnämnde Isis ledare Abu Bakr al-Baghdadi till kalif. Han går nu under namnet kalif Ibrahim.
– Vad jag menar är att det är fullständigt befängt att en hypervåldsam organisation skulle kunna utropa ett kalifat. Inte bara är IS inbegripet i ett krig i Irak och mot Bashar al-Assads regering i Syrien – utan man upprätthåller också ett skräckvälde där vanliga människors vardag terroriseras. Det är otroligt långsökt att en terroristorganisation kunde ha den legitimitet som krävs för ett kalifat, säger Mühlberger.
– al-Baghdadi har utropat sig till kalif, vill han bli sultan också, frågar han ironiskt.
Världens rikaste
Mühlberger påpekar att inte ens al-Qaida – med sitt globala nätverk – någonsin haft mage att tala om ett kalifat.
Historiskt har kalifatet omfattat hela den sunnimuslimska världen, med kalifen som högsta ledare. Det sista kalifatet var det osmanska riket, som slutligen föll samman i samband med första världskriget. Däremot anser Mühlberger att al-Baghdadis drag var taktiskt lyckat ur en PR-synvinkel.
Han får medhåll av Brookings-analytikern Charles Lister, som anser att deklarationen är av stor praktisk betydelse.
I ett uttalande skriver Lister att IS i dag är världens rikaste väpnade extremistgrupp. Den har lyckats etablera en fungerande och effektiv infrastruktur och byråkrati i Syrien och delar av Irak – som ”är kapabel att samtidigt utöva ett grymt medeltida rättssystem och erbjuda en lång räcka av moderna socialtjänster”.
Enligt Lister har IS redan stöd i en rad länder, som Turkiet, Jordanien, Libanon och Saudiarabien, och som ”kalifat” kan gruppen locka många fler utländska krigare. ”Det är möjligt att vi ser en helt ny era av transnationell jihadism”, skriver han. Han tillägger att IS nu stiger fram som en motståndare till al-Qaida, och att det finns en risk att övriga sunnimuslimska rebellgrupper i Irak enas i opposition mot IS, vilket skulle skapa en tredje front i landet.
Fiender överallt
– Ideologiskt är utropandet av ett nationsöverskridande kalifat helt i linje med al-Baghdadis tidigare beslut att slå ihop Islamiska staten i Irak med en del av Al-Nusrafronten i Syrien för att bilda Isis, säger Mühlberger, och kallar det hela för en PR-kupp, mer än någonting annat.
Också analytikern Shashank Joshi skriver i The Telegraph att man inte ska luras av al-Baghdadis retorik – IS är inte så mäktigt som han vill påskina. Enligt honom är IS omringat av fiender – syriska rebeller och regeringstrupper i väster, kurder i norr och irakiska regeringstrupper i söder.
”Även om regeringen faller … kommer Iraks shiamuslimska majoritet inte att acceptera en jihadistisk stat vid sin norra gräns”, skriver Joshi. Turkiet har visat tecken på att acceptera kurdiskt självstyre och landets mäktiga militär kan gott och väl bistå kurderna i kampen mot IS i framtiden. Inte heller shiastyret i Iran kommer länge att från sidan se overksamt på om ett aggressivt sunnimuslimskt styre reser sig i Irak och Syrien, skriver han.
Wolfgang Mühlberger anser att IS framgångar i Irak har berott mer på den irakiska arméns inkompetens och brist på motivation än på terroristernas styrka. Utan utomstående hjälp kommer Irak inte att bli kvitt IS, menar han.
Fakta:
Islamiska staten
• Islamiska staten består i praktiken av två al-Qaidagrupper som brutit med moderorganisationen och slagit sig samman – en del av Al-Nusrafronten i Syrien och Islamiska staten i Irak (ISI).
• Al-Nusrafronten bildades i Syrien 2012 och leds officiellt av Abu Mohammad al-Jawlani. En del av Al-Nusras krigare har svurit trohet till Islamiska staten.
• Islamiska staten i Irak (ISI) var en av en uppsjö sunnimuslimska rebellgrupper som uppstod i Irak i mitten av 00-talet, och hade nära samröre med al-Qaida i Irak och Mujaheddinska Shurarådet.
• Isis, eller Islamiska staten i Irak och Syrien, grundades 2013 då ISI:s ledare Abu Bakr al-Baghdadi meddelade att ISI och Al-Nusra gått ihop. Al-Nusras ledare al-Jawlani, samt al-Qaidas globala ledare Ayman al-Zawahiri förnekade nyheten, men i praktiken lyder i dag en del av Al-Nusra under al-Baghdadi.
• Förra veckoslutet meddelade Isis att gruppen bytt namn till Islamiska staten och utropat ett kalifat med Abu Bakr al-Baghdadi (bilden) – som nu kallar sig kalif Ibrahim – som ledare.
© Hufvudstadsbladet