Karmiva tulos Suomen edun kannalta
Aamulehti
Kati Pehkonen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Aamulehden haastattelussa (7.5.)Ranskan vaalitulosta sekä sen vaikutuksia Suomelle.


 


Ranskan uusi presidentti François Hollande suhtautuu EU:n talouskurisopimuksiin tunnetun kriittisesti.


Vaalitulos merkitsee sitä, että Suomen ajama yhteisvastuullinen linja EU:n talouspolitiikasta ei saa unionissa enää välttämättä yhtä paljon vastakaikua kuin ennen.


Hollanden suosiota on kuvailtu protestina siihen, miten Ranska on tähän mennessä ratkonut eurokriisiä. Suomen ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää tulosta Suomen kannalta karmivan huolestuttavana.


– Euroopan yhteinen vastuulinja yskii ja rakoilee. Ulkopoliittinen linjamme on epäonnistumassa, Aaltola sanoo.


Aaltola pitää erityisen huolestuttavana sitä, että Suomi on keskittynyt ulkopolitiikassaan EU:n päätöksenteon alueelle, joka ei välttämättä tule olemaan tulevaisuudessa enää keskeinen.


– Ranskalaiset äänestäjät eivät ole ystäviämme. Vaalitulos kertoo siitä, että Euroopan päätöksenteon ydin rakoilee, Aaltola kuvailee.


Tulevina kuukausina Aaltola seuraa erityisellä kiinnostuksella sitä, saavuttaako Hollande Nicolas Sarkozyn nauttimaa luottamusta erityisesti Saksan silmissä.


– Isot EU-sopimukset saattavat mitätöityä, Aaltola sanoo.