Kulisseissa käydään kovaa taistoa
Etelä-Suomen Sanomat
Hanna Leppänen

Medvedeviltä ja Putinilta odotetaan malttamattomina ilmoitusta toisen presidenttiehdokkuudesta.


Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on jokseenkin suoraan sanonut haluavansa toiselle kaudelle ensi maaliskuussa. Pääministeri Vladimir Putinilla on myös haluja palata neljän vuoden jälkeen takaisin presidentiksi. Luvattua yhteistä päätöstä siitä, kumpi lopulta lähtee ehdokkaaksi, ei vain ole kuulunut. Sen sijaan kummankin lähipiiristä on jaeltu lausuntoja, joista voi päätellä tukijoiden jo hermostuneen.

– Pääministeri Putin on selvästi sanonut, että ensin keskitytään joulukuun parlamenttivaaleihin ja vasta sitten maan päämiehen valintaan. Virallinen presidentinvaalikampanja on siis jäämässä lyhyeksi, vaikka epävirallisesti sitä on käyty jo pitkään, sanoo tutkija Katri Pynnönniemi Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa viivyttely toimii suositun Putinin hyväksi. Myös Medvedevin kannatuslukemat tekevät monet läntiset johtajat kateellisiksi, vaikka hän jää kakkoseksi pääministeriin verrattuna.

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs John Beyrle vertasikin Wikileaksin julkisuuteen vuotamassa viestissään Putinia Batmaniin ja Medvedeviä tämän apupoikaan Robiniin.


Hermostuminen näkyy


Presidentti Medvedev on yrittänyt profiloitua pääministeri Putinia liberaalimpana johtajana eikä hänen näkemyksiään kannata Katri Pynnönniemen mielestä väheksyä, vaikka hän on saanut niitä kovin hitaasti käytäntöön.

Pynnönniemi pitää Medvedevin uudistuspolitiikkaa tukevien Igor Jurgensin ja Jevgeni Gontmaherin mielipidekirjoitusta keskiviikon Vedomost-lehdessä selvänä merkkinä hermostumisesta eikä taktisesti ehkä kovin viisaana ulostulona.

Jurgens ja Gontmaher arvelivat kirjoituksessaan, että Medvedevin virkakausien jääminen vain yhteen aiheuttaisi Venäjällä valtavan kriisin. Kirjoittajat ennakoivat muun muassa pääomien pakoa, pörssiromahdusta, sosiaalisia ongelmia ja ääriliikkeiden vahvistumista.

Yhtenäinen Venäjä -puolue ilmoitti puolestaan huhtikuussa haluavansa nimenomaan Putinin ehdolle. Toukokuussa perustettu Yleisvenäläinen kansanrintamakin synnytettiin pääministerin tueksi. Lisäksi rintaman on määrä täydentää Yhtenäisen Venäjän ehdokaslistoja parlamenttivaaleissa, jotta puolue säilyttäisi kahden kolmanneksen enemmistönsä.


Medvedev sivuun?


Uutistoimisto Reutersin keskiviikkona lainaama nimetön venäläislähde sanoi Putinin jo päättäneen lähteneen ehdolle. Päätöksensä hän olisi perustanut siihen, ettei Venäjän poliittisella eliitillä, maan talousvaikuttajilla eikä äänestäjäkunnalla ole Medvedeviin yhtä vahvaa luottamusta kuin häneen
itseensä.

– Kommunistit asettavat oman ehdokkaan, mutta tällä ei ole mahdollisuuksia. Suositulla blogistilla ja korruption vastustajalla Aleksei Navalnylla on kannatusta, mutta ei riittävästi presidentiksi asti. Vakavasti otettavaa kolmatta ehdokasta ei ole, toteaa tutkija Katri Pynnöniemi.

Dmitri Medvedev on sanonut, ettei hän lähde Putinin haastajaksi. Pynnönniemi ei usko Medvedin siirtyvän myöskään pääministeriksi.

– Siihen etsitään uutta, tuoretta voimaa ja Medvedev todennäköisesti nimitetään johonkin muuhun riittävän korkeaan virkaan, jonka hän voi kasvojaan menettämättä ottaa vastaan.