Logiskt att Obama väljer Sverige
Hufvudstadsbladet
Janne Wass & Matts Lindqvist

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa 4.9. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman päätöstä matkustaa Ruotsiin.

 

 

FBI skärper övervakningen av syrier i USA av rädsla för terrordåd. Svenska Säpo säger inför Obamas Sverigebesök att etnicitet är ointressant. Obama landar i dag och i kväll är det middag, där också president Niinistö är med.  

En kompisträff. Så beskrevs det amerikanska presidentbesöket i Sverige i svensk tv häromdagen.

Och det ligger mycket i det. När svenska politiker talar om relationerna mellan Sverige och USA räcker superlativen knappt till och när president Barack Obama anländer till Stockholm i dag kan han vänta sig ett hjärtligt mottagande.

Obama valde för en tid sedan överraskande att komma till Sverige efter att ha ställt in ett möte med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Att det blev just Sverige är logiskt, säger bedömare som Hbl talat med.

Enligt professorn i Nordamerikaforskning vid Helsingfors universitet, Markku Henriksson, behöver Finland inte känna sig nobbat, speciellt eftersom även president Sauli Niinistö fick en inbjudan.

– Att Obama valde Sverige beror säkert delvis på att Stockholm ligger mitt i Norden. Det är enkelt att få statsledare dit från resten av Norden. En annan orsak är troligtvis att det har funnits problem i förhållandet mellan USA och Sverige. Inte så mycket under den senaste tiden, men historiskt sett har det funnits spänningar mellan länderna som går tillbaka till Olof Palmes tid som minister. Nu försöker man på det här sättet förbättra relationerna mellan länderna.

”Viktigt möte”

Inte heller USA-experten Charly Salonius-Pasternak tycker att finländska politiker behöver känna sig åsidosatta. Men han menar också att signalen Obama ger genom att åka just till Stockholm är av betydelse.

– Jag tror att det är mera okej för honom att åka till Sverige. Det hade kanske varit en extra liten smäll mot Ryssland att säga att nej, vi kommer inte till Moskva men vi åker nog till Helsingfors.

Dessutom, säger Salonius-Paster­nak, vet man inte vilket samarbete ländernas underrättelsetjänster haft. Det finns bedömare som tonat ned vikten av att Niinistö nu får träffa Obama, med hänvisning till att mötet snarast är en informell sammankomst utan egentlig agenda. Henriksson hör inte till dem.

– Visst är det viktigt att Niinistö och Obama träffas. Man får hoppas att de kommer väl överens, eftersom umgänget mellan två länder alltid är lättare om deras ledare gör det.

Stor insats av Säpo

Trots ”kompisstämpeln” är säker­heten rigorös under besöket. Redan vid lunchtid i går räknade Hbl till sex polisbilar framför Utrikesdepartementet. Över 2 000 poliser ska vaka över Obama under hans dygnslånga besök och dessutom har han med sig över 200 egna livvakter. Även svenska säkerhetspolisen Säpo storsatsar.

– Det blir en av de största insatserna kring ett besök av en regeringschef, men det går inte att bedöma om det blir den största någonsin, uppger Säpos presschef Fredrik Nilsson i ett mejl till Hbl.

Men att Säpo skulle gå lika långt som amerikanska FBI medger Nilsson inte. FBI har enligt The New York Times extra koll på syrier bosatta i USA just nu på grund av Obamas planer på attacker i Syrien. Orsak: man är rädd för terrorattacker.

– Säkerhetspolisen är inte intresserad av människors etnicitet, vårt fokus ligger på att förebygga brott, uppger Fredrik Nilsson.

Syrien är inte med som en punkt på den officiella agendan, men är ändå ett givet samtalsämne. Signaler från Vita huset ger vid handen att Obama under sin resa till Norden och G20-mötet genast efteråt är ute efter stöd för en attack mot Syrien.

Dessutom blir det samtal om det planerade frihandelsavtalet mellan Europa och USA och klimatfrågor. Krav har höjts att Sverige också måste ta upp NSA:s övervakningsskandal och Amnesty kräver att man tar upp fånglägret Guantánamo. Men utrikesminister Carl Bildt tänder inte på de kraven.

– Varför skulle vi det? Alla de här frågorna behandlas i andra sammanhang så det finns ingen anledning. Vi har andra viktiga frågor som klimat och handelsfrågor där vi faktiskt kan åstadkomma något, säger han till Svenska Dagbladet.

Fakta:

Obama har med sig egen bil

• President Obamas följe består av 600 personer, varav 100 är journalister.

• Hans bilkonvoj består vanligtvis av 20 – 40 bilar. Presidentens bil är Cadillac One, som även kallas ”The Beast”, på grund av all säkerhetsutrustning. Dörrarna är 20 centi­meter tjocka och bottenplattan samt fönstren är 13 centimeter.

• Med i konvojen finns också en kopia av Cadillac One som fungerar som lockbete. Ingen utomstående vet var i konvojen presi­denten befinner sig.

• Också i sin bil är presidenten via satellit och wifi ständigt uppkopplad till Vita huset och Pentagon.

• I bilen finns bland annat en blodbank med presidentens blodgrupp. Källa: Dagens Nyheter