Mitä mieltä? Hodorkovskin syyllisyyttä lähes mahdotonta arvioida
Turun Sanomat
Jukka Painilainen

Moskovalainen oikeusistuin pidensi tällä viikolla Mihail Hodorkovskin vankeusrangaistusta. Entinen öljymiljardööri tuomittiin vankilaan ensimmäisen kerran jo 2003. Uusikin tuomio tuli hänen ja liikekumppani Platon Lebedevin toimista noin 10 vuotta sitten. Venäjää on alusta asti arvosteltu Hodorkovskin kohtelusta ja syytetty oikeuskäsittelyjä poliittisiksi.

Onko Hodorkovski oikeasti rikollinen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Sinikukka Saari?
– Ulkopuolisen on lähes mahdotonta arvioida, ovatko Hodorkovski ja Lebedev syyllisiä siihen, mistä heitä tällä kertaa syytettiin eli massiiviseen öljyn varastamiseen omalta yhtiöltään ja rahanpesuun. Näyttää kuitenkin selvältä että syyte, tuomio sekä tuomion ajoitus ovat luonteeltaan poliittisia ja että oikeusprosessi Hodorkovskia vastaan on ollut alusta alkaen puolueellinen.

 Miten on mahdollista, että hänelle luetaan yhä uusia syytteitä vuosien takaisista liiketoimista?
–  Oikeudenkäyttö niin talouden kuin politiikan mahtimiehiä vastaan on sangen valikoivaa. Venäläisessä lehdistössä uuden tuomion motiivina pidetään yleisesti vuoden 2012 maaliskuussa järjestettäviä presidentinvaaleja – valtaapitävät haluavat pitää Hodorkovskin telkien takana ainakin vaalien yli. Presidentti Dmitri Medvedev on pidättäytynyt kommentoimasta asiaa pääministeri Vladimir Putinin hyökätessä avoimesti Hodorkovskia vastaan.

 Onko tuoreimmalla tuomiolla vaikutusta Venäjän ja muiden maiden suhteisiin?
– Uskon, että tuomio vaikuttaa lähinnä yleiseen ilmapiiriin ja odotuksiin Venäjän kehityksestä, mutta se ei muuta suhteiden perustaa.  Länsimaat eivät protestoineet kovinkaan aktiivisesti Hodorkovskin ensimmäisen tuomion jälkeen, eikä siis ole odotettavaa, että näin tapahtuisi tälläkään kertaa.