Miten terrorismi määritellään?
Lapin Kansa
Sari Autio

Lapin Kansa 27.07.2011, Uutiset, UUTISSIVUT, sivu 2


Väkivalta: Suomessa murhaaja voitaisiin vangita loppuiäksi


Anders Behring Breivik on tunnustanut Norjan joukkomurhan ja pommi-iskun.

Pisin rangaistus näistä rikoksista on 21 vuotta vankeutta. Breivik voi kuitenkin saada jopa 30 vuoden tuomion, mikäli hänet tuomitaan rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Breivik vangittiin terrorismilakien perusteella.

Miten terrorismi määritellään, tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista?

– Terrorismilla on useita määritelmiä, eikä kysymykseen ole yksiselitteistä vastausta. Karkeasti ottaen toiminnan on oltava järjestäytynyttä, tosin Breivikin tapauksessa näin ei ollut. Lisäksi teon takana on poliittinen motiivi. Iskun kohde valitaan niin, että se luo pelkoa teon suoraa kohdetta laajemmassa joukossa.

Voidaanko pommin Myyrmannin ostoskeskuksessa räjäyttänyttä Petri Gerdtiä pitää terroristina?

– Jos teon taustalla ei ole poliittisia vaatimuksia, eikä iskujen jatkuvuudesta ole pelkoa, ei mielestäni kyse ole terrorismista. Sama pätee Jokelan kouluampujaan Pekka-Eric Auviseen.

– Viime joulukuussa Tukholmassa autopommin räjäyttänyttä henkilöä sen sijaan pidetään terroristina, vaikka hän toimi yksin. Takana oli islamistinen ideologia.

Millaisen rangaistuksen Breivik olisi saanut Suomessa, rikosoikeuden professori Terttu Utriainen?

– Tekijä tuomittaisiin elinkautiseen vankeuteen. Mahdollisuutta ehdonalaiseen arvioidaan 12 vuoden jälkeen. Ehdonalaista ei kuitenkaan ole pakko myöntää. On mahdollista, että henkilö pysyisi telkien takana loppuikänsä, mikäli häntä pidetään vaarallisena.

– Suomeen tuli terrorismilainsäädäntö vuonna 2003. Sen nojalla myös taposta voidaan määrätä elinkautinen.