Niinistö tuomitsi väkivallan
Helsingin Sanomat
Teija Sutinen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen alkaa presidentti Niinistön kehotuksesta rakentaa vuosittaista ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijoiden, tutkijoiden ja median tapaamista Ruotsin Sälen mallin mukaisesti. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat 6.2.

 

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin, s. A 10

 

 

Presidentti Sauli Niinistö ja puhemies Eero Heinäluoma ottivat valtiopäivien avajaisissa kantaa Jyväskylän puukotustapaukseen. He tuomitsivat sen, että asioita ajetaan väkivaltaa käyttämällä.

Presidentti Sauli Niinistö säästi tiistaisen valtiopäivien avajaispuheensa loppuun vetoomuksen suomalaisen demokratian ja yhteiskunnan eheyden puolesta.

”Ne ovat suuria arvoja. Ne eivät rakennu samanlaisuudelle, vaan toisen yksilön ihmisyyden ja ajatusten kunnioittamiselle”, Niinistö sanoi.

”Jos demokratiassa ajaa asiaansa väkivaltaa käyttämällä, sanoissa tai teoissa, se on väkivaltaa kaikkia kohtaan.”

Puhe oli viittaus muun muassa viimeviikkoiseen puukotukseen Jyväskylän kaupunginkirjastossa, jossa uusnatsijärjestöön yhdistetyt epäillyt yrittivät väkisin päästä äärioikeistoa käsittelevän kirjan esittelytilaisuuteen.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma jatkoi vastauspuheessaan samasta teemasta ja viittasi myös kouluampumisiin.

”Kun me aikoinamme lähdimme koulutielle ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, saatoimme tehdä sen turvallisin mielin ja ilman pelkoa. Pienellekin yritykselle väkivalloin sanella yhteiskunnan keskustelua ja kehityksemme suuntaa on laitettava heti stoppi”, Heinäluoma sanoi.

Valtiosalin kahvitilaisuudessa kansanedustajat yli puoluerajojen kiittelivät Niinistön ensimmäistä valtiopäivien avajaispuhetta.

Sitä kehuttiin suoraksi ja Niinistön oloiseksi. Erityisesti kokoomuslaiset kehräsivät, kun avajaispuheen piti pitkästä aikaa porvarillinen presidentti. Osmo Soininvaaran (vihr) mielestä ei ollut välttämättä viisasta nostaa Jyväskylän tapausta näin suureen rooliin. Mikael Jungner (sd) oli toista mieltä. Hänen mielestään Suomessa ei ole vuosikausiin nähty vastaavantyyppistä poliittista väkivaltaa, ja sen pieniinkin yrityksiin pitää Jungnerin mukaan suhtautua hyvin torjuvasti.

Niinistö kertoi puheessaan, että hän haluaa rakentaa toistuvan ulkopoliittisen ”fundeeraustapaamisen”, johon hän toivoo eduskunnan ja muiden asiasta kiinnostuneiden osallistuvan. Idean Niinistö kertoi anastaneensa ”naapurista”. Ruotsissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajat kokoontuvat kerran vuodessa tunturihotelli Säleniin epäviralliseen tapaamiseen.

Niinistö on laittanut asialle Ulkopoliittisen instituutin, jonka johtaja Teija Tiilikainen rakentaa nyt Suomen mini-Säleniä yhdessä presidentin kanslian kanssa. Ajatuksena olisi kutsua päätöksentekijöiden lisäksi mukaan myös tutkijoita ja mediaa.

Kansanedustajat tunnistivat Niinistön puheesta myös entisen valtiovarainministerin, joka vaati eduskunnalta tekoja talouden, velan ja kestävyysvajeen eteen.

”On oltava tahtoa, vaikka mennä läpi harmaan kiven, kun asiamme sen vaatii. Tätä teiltä nyt odotetaan, koska tekemättä ei voi jättää.”