Obama-lisä näkyy tilastoissa
Etelä-Suomen Sanomat
Hanna Leppänen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Yhdysvaltojen äärisuuntauksien lisääntymistä.


Amerikkalaista yhteiskuntaa leimaa äärisuuntauksien lisääntyminen, eräänlainen ”ääriytyminen”, myöntää tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa se ei ole uusi asia, mutta on nyt ulottunut uusille alueille.


– Kun menee taloudellisesti huonosti, aletaan oikeisto-vasemmisto-akselilla siirtyä äärioikealle, hän sanoo. Ääriryhmien huimassa kasvussa on hänen mukaansa havaittavissa myös ”Obama-lisää”.


Salonius-Pasternak muistuttaa, että ääriryhmittymien määrä alkoi kasvaa jo George W. Bushin virkakauden loppupuolella, vaikka onkin nopeutunut vuodesta 2008. Hän arvelee, että ristiriidat kärjistyvät syksyllä, varsinkin jos näyttää siltä, että Barack Obama saa jatkokauden Valkoisessa talossa.


– Yhdysvalloissa toimivat ääriryhmät ovat keskenään hyvin erilaisia. Osa vain uhoaa puheissaan, osa kirjoittaa blogejaan ja osa heittelee polttopulloja, Salonius-Pasternak kärjistää.


Viime vuosien taloudelliset ja poliittiset muutokset ovat tehneet maailmasta monen amerikkalaisen mielestä pelottavan. He kaipaavat menneitä aikoja ja sellaista ideaalimaailmaa, jota ei oikeasti ollut olemassakaan.


– Se näkyy siinä, että sisällissodan muistoa vaalitaan 150 vuotta sen päättymisen jälkeen ja katsotaan, että etelävaltioita on riistetty. Näin ajattelevien ihmisten viha kohdistuu Obamaan, joka tuhoaa heille rakasta maata. Lisäksi koetaan, ettei politiikka eikä edes teekutsuliike ole kyenneet korjaamaan tilannetta.


Salonius-Pasternakin mukaan oma näkemys vahvistuu, kun on mahdollista seurata vain samanhenkisiä blogeja ja televisiokanavia.