Obaman ylivoimaa
Ilta-Sanomat
Eija Kallioniemi

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Ilta-Sanomissa 25.9. lehden teettämän kyselyn tulosta siitä, kumpaa Yhdysvaltain presidenttiehdokasta eduskunta äänestäisi, jos saisi.

 

 

USA: Jos eduskunta saisi äänestää Yhdysvaltain presidentistä, Obama ottaisi Romneysta murskavoiton.
tutki Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kisaavat istuva presidentti, demokraattien ehdokas Barack Obama ja republikaanien ehdokas Mitt Romney. Kumpaa Suomen eduskunta äänestäisi, jos saisi? Miksi juuri häntä? IS kysyi asiaa kansanedustajilta.

Kansanedustajista kyselyyn vastasi kolmannes, eikä asiasta jäänyt mitään epäselvyyttä: Obama sai 64 ääntä, Romney vain 3. Prosenteissa tulos on murskaava 95,5-4,5.

Romneylle äänensä antoivat kokoomuksen edustajat Kimmo Sasi ja Eero Lehti sekä perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola.

Miksi edustajat valitsisivat Barack Obaman niin yksiäänisesti?

Kansanedustajien perusteluissa toistuvat samat syyt. Obaman politiikkaa pidetään sosiaalisempana, tasa-arvoisempana ja avarakatseisempana.

Häntä pidetään turvallisempana vaihtoehtona paitsi Euroopan, myös koko maailman näkökulmasta.

Yksittäisistä asioista moni korosti Obaman ajaman terveydenhuoltouudistuksen tärkeyttä. Monen edustajan mielestä Obaman työ jäi neljän vuoden jälkeen yksinkertaisesti kesken.

Romneyn valinneet edustajat Sasi ja Lehti perustelivat kantaansa Romneyn talouspolitiikkalla, jota he pitävät vastuullisempana. Romneyn valinta antaisi heidän mielestään myös sysäyksen talouskasvulle.

Tästäkin tosin ollaan eduskunnassa kahta mieltä, sillä esimerkiksi Sdp:n Antti Lindtman katsoo, että “Romneyn bushilainen talouspolitiikka ajaisi USA:n umpikujaan, ja se olisi uhka myös maailman talouden kehitykselle ja sitä kautta suomalaiselle työllisyydelle”.

 

Kyselyn selkeä tulos ei juuri yllätä Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajaa Mika Aaltolaa. – Obaman politiikka on Suomen mieleen: hän on konsensushakuinen. Täällä pelätään, että republikaanit ovat taipuvaisempia sotilaalliseen seikkailuun maailmalla. Obaman nimen kaikki tietävät. Obamaan myös pannaan enemmän toiveita paremmasta maailmasta, Aaltola selvittää.

Hän arvelee, että kantansa omana tietonaan pitäneistä kansanedustajista voi löytyä enemmän heitä, jotka ovat viehättyneet Romneyn edustamasta uuskonservatiivisuudesta ja tiukasta talouskurista.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on kyse nimenomaan Obamasta: pidetäänkö hänestä ja luotetaanko hänen politiikkaansa? Vastaehdokkaalla tässä asetelmassa on miltei rekvisiitan rooli. – Ratkaisevassa asemassa ovat vaalikeskustelut. Se, joka pystyy näyttämään enemmän kansanmieheltä, voittaa vaalit. Talouden, jonka uskottiin olevan vaalien pääasia, on jäänyt taustalle, Aaltola sanoo.

Aaltola uskoo Obaman voittoon, jos tämä ei “mokaa” loppusuoralla. Hän veikkaa Obaman voittoprosenteiksi viime vaalien tavoin 53-47.