Ulkopoliittisen instituutin uusi podcast-sarja US Elections Untangled tarkastelee Yhdysvaltojen tulevia presidentinvaaleja päivän uutisia syvemmältä. FIIAn tutkijoiden asiantuntemuksen varaan rakentuvassa englanninkielisessä podcastissa pysähdytään suurten kysymysten äärelle; erityistä huomiota kiinnitetään Yhdysvaltojen ja muun maailman suhteisiin, mutta osansa huomiosta saavat myös sisäpoliittiset näkökulmat.

Sarjaa houstaa nyky-Yhdysvaltojen politiikkaan erikoistunut FIIAn vieraileva tutkija Maria Annala. Hänen kanssaan studiossa keskustelevat vaihtuvat asiantuntijavieraat FIIAn monipuolisesta tutkijajoukosta.

Ensimmäisen jakson vieraana on FIIAn johtaja Mika Aaltola, joka pohtii Annalan kanssa Yhdysvaltojen demokratian tilaa. Onko yksi maailman vanhimmista demokratioista uhattuna, ja voivatko syksyn vaalit horjuttaa sitä entisestään?

”Pelissä on Yhdysvaltojen demokratian tulevaisuus”, Aaltola sanoo.

“Varsin paljon valtaa vaikuttaa olevan irrallaan kenen tahansa napattavissa, eikä se tietenkään ole terve merkki missään poliittisessa järjestelmässä. Erityisesti demokratiassa se on hyvin huolestuttavaa.”

Yksi Aaltolan ja Annalan keskustelussa esiin nouseva vaaran merkki on puoluepoliittinen umpikuja, joka on tehnyt Yhdysvaltojen hallitsemisesta erittäin vaikeaa. Esimerkiksi vaalien turvaamisen saralla edes ulkopuolelta tuleva uhka ei ole saanut kahta suurta puoluetta puhaltamaan yhteen hiileen.

”Yhdysvallat ei itse asiassa ole tehnyt kovinkaan paljon vaalien turvaamiseksi, joten eräällä tapaa voimassa on kutsu tulla sekaantumaan vaaleihin. Eivätkä venäläiset millään muotoa ole tällä hetkellä ainoat sekaantujat”, Aaltola toteaa.

Kuuntele ensimmäinen jakso US Elections Untangled -podcastista täältä.

Sarja on kuunneltavissa myös suoraan Spotify-, Apple Podcasts tai Google Podcasts -palveluiden kautta.

 

Lisätietoja:

Vieraileva tutkija Maria Annala

maria.annala@fiia.fi, +358 9 432 7766, Twitter: @maria_annala

 

Lue lisää Yhdysvaltojen vaaleista:

Covid-19 pandemic threatens US elections: The pandemic adds significantly to the risk of a contested result and a constitutional crisis, FIIA Briefing Paper 285

Voit tilata FIIAn julkaisutiedotteet ja tapahtumakutsut verkkosivuiltamme. Lisäksi voit seurata instituutin tutkimusta ja toimintaa Twitterissä, Facebookissa, Linkedin and Youtubessa.