Pahempi paha
Suomen Kuvalehti
Silja Lanas Cavada

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi Suomen Kuvalehden haastattelussa 11.10. että USA:n maksukyvyttömyydellä olisi rajut talousseuraukset

USA:n maksukyvyttömyydellä olisi rajut talousseuraukset, sanoo tutkija Mika Aaltola.

Yhdysvalloissa valtionhallinto on jumissa. Kongressi ei ole hyväksynyt presidentti Obaman budjettia. Republikaanit kiristävät Obamaa terveydenhuoltouudistuksella. Miten tällainen pattitilanne on päässyt syntymään, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola?
”Terveydenhoitouudistus symboloi ideologista vastakkainasettelua. Jotta republikaanit luopuisivat vaatimuksistaan, he haluavat rajuja menoleikkauksia. Demokraatit taas mieluummin nostaisivat veroja. Kumpikaan osapuoli ei siis halua antaa periksi.”
Mikä on republikaanipuolueen oikeistosiiven rooli kiistassa?
”Kyllä republikaanit ovat edustajainhuoneessa laajalla rintamalla edesauttaneet tilanteen syntymistä. Ei tämä ole vain pienen klikin kiista.”
Yhdysvalloissa on ollut vuodesta 1976 17 hallinnon sulkua. Miten tämä eroaa edellisistä?
”Isoin ero on, että nyt ei neuvotella sulun lopettamisesta. Republikaanien taktiikka on myös rajumpaa: se yrittää mitätöidä jo toteutuneita lakeja.”
Minkälaisia seurauksia hallinnon sululla on Yhdysvalloille?
”Seuraukset ovat kouriintuntuvia imagopoliittisesti ja ihmisten käytännön elämässä. Neuvotteluprosesseissa ei edetä. Ulkosuhteissa moni asia on jäissä. Yhdysvaltojen lähetystöt eivät toimi täydellä teholla. Asuntolainojen myöntäminen alkaa olla hankalaa, koska tukipäätöksiä ei myönnetä.”
”Seurauksia ei pidä silti liioitella. 80 prosenttia liittovaltion toiminnoista on yhä auki.”
Kongressin on hyväksyttävä velkakaton nostaminen 17. lokakuuta tai Yhdysvallat ei kykene vastaamaan veloistaan. Miten tämä mutkistaa tilannetta?
”Yhtälö on hankala, ja sen todennäköinen ratkaisu on asioiden viivästyttäminen. Päätetään esimerkiksi nostaa velkakattoa muutaman viikon välein, jolloin kriisi on koko ajan päällä. Tämä lisää markkinoilla epävarmuutta, mikä taas syö Yhdysvaltojen potentiaalista talouskasvua.”
”Kukaan ei halua Yhdysvaltojen maksukyvyttömyyttä. Sillä olisi paljon isommat seuraukset kuin liittovaltion toimintojen alasajolla.”
Jos kriisi pitkittyy, voiko Yhdysvallat ajautua uuteen talouskriisin?
”On se mahdollista. Se voisi tiputtaa talouskasvua usealla prosentilla ja viedä sitä miinuksen puolelle rajustikin.”
Mitkä voisivat olla kriisin maailmanlaajuiset vaikutukset?
”Yhdysvaltojen dollariin sijoittaneet tahot voisivat joutua ongelmiin, jos velkakirjamarkkinat häiriintyisivät. Tämä saattaisi johtaa suurempiin ongelmiin valuuttamarkkinoilla ja taloudessa kuin 2009.”
”Toisaalta eihän kukaan tällaista halua. Mutta joskus epätodennäköinen saattaa toteutua.”