Pianistin tuomio nosti kohun Turkissa
Helsingin Sanomat
Aishi Zidan

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Hanna Ojanen kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa 18.4. turkkilaisen pianistin Fazil Sayn saamaa vankeustuomiota. Ojanen katsoi, että tuomio liittyy sananvapauden rajoittamisen perinteeseen.

 

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin

 

 
Turkkilainen huippupianisti Fazil Say tuomittiin alkuviikosta, sillä oikeus piti hänen Twitter-viestejään uskontoa loukkaavina. Turkkilaiset ovat osoittaneet pianistille tukeaan twiittaamalla.

Pianisti Fazil Sayn alkuviikosta saama vankeustuomio kuohuttaa Turkissa.

Say tuomittiin maanantaina kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen, koska oikeus katsoi hänen twiittauksiensa loukanneen uskonnollisia arvoja. Tuomiota ei panna täytäntöön, jos Say ei toista rikosta seuraavan viiden vuoden aikana.

Tuomion syynä olivat yhdeksän viestiä, jotka Say välitti tai kirjoitti huhtikuussa 2012 viestipalvelu Twitterissä.

Yksi viesteistä siteerasi tuhat vuotta sitten eläneen persialaisrunoilijan Omar Khaijamin säkeitä, joissa pilkataan tekopyhyyttä:

“Sanot, että taivaassa joessa virtaa viiniä – onko taivas kapakka? Sanot, että jokaiselle uskovalle on kaksi kaunotarta – onko taivas bordelli?”

Toisessa Sayn välittämässä viestissä uskovaiset rinnastetaan tyhmiin ja varkaisiin.

Tuomio on aiheuttanut vastalauseryöpyn Turkissa. Sosiaalinen media on täyttynyt Khaijamin viiniä ylistävien runojen siteerauksista, joita turkkilaiset jakavat ilmaistakseen tukea Saylle.

Say pitää tuomiotaan poliittisena, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Hänen mielestään Turkin islamilainen valtapuolue AK on oikeusjutun takana.

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Hanna Ojasen mielestä väitteet tuomion poliittisuudesta eivät ole tuulesta temmattuja. Sanavalmis pianisti on kuulunut jo pitkään AK-puolueen kärkkäisiin arvostelijoihin.

Sayn kritiikillä on paljon kuuntelijoita, sillä hän on kansainvälisesti tunnettu pianisti, joka on konsertoinut muun muassa New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

“Kun katsoo tämän henkilön taustoja, huomaa että hän on ollut kiusallinen henkilö valtaapitäville”, sanoo Ojanen.

Monet maallistuneet turkkilaiset ovat jo pitkään pelänneet, että AK-puolue yrittää ajaa vaivihkaa läpi konservatiivisia arvoja turkkilaisessa yhteiskunnassa.

Ojasen mielestä tuomio liittyy sananvapauden rajoittamisen perinteeseen, joka juontaa Turkissa juurensa kauas aikaan ennen AK-puolueen valtakautta.

“Ankaruus mielipiteissä ja se, että päätöksentekijät pelkäävät toisinajattelijoita, ei näytä muuttuneen Turkissa”, hän sanoo.

Monet konservatiiviset turkkilaiset ovat myös iloinneet tuomiosta. He kokevat, että yhteiskunnan pitääkin suojella heidän tärkeinä pitämiään arvoja.

Pääministeri ja AK-puolueen johtaja Recep Tayyip Erdogan ei ole kommentoinut tapausta.

Sananvapauden tila Turkissa on huolettanut ihmisoikeusjärjestöjä jo pitkään.

Turkissa on viime vuosina pidätetty kymmeniä toimittajia, poliitikkoja ja lakimiehiä. Usein heitä on syytetty vallankaappauksen suunnittelemisesta tai yhteyksistä kurdien terroristijärjestö PKK:hon.